- 11.09.22 06:55#1Знаете ли рецепти за Трахана?Напоследък забелязвам в групите за здравословно хранене засилен интерес към ТРАХАНАТА - онази от едно време. Някой знае ли рецепти от миналото за ТРАХАНА? Моля споделете. ОтговорОтговор с цитат
- 20.10.22 03:13#2от: Знаете ли рецепти за Трахана?Здравейте!
Моята майка всяка година прави трахана. Много полезна и вкусна е. Моят син израства с нея. Обожава да я хапвам на закуска.
Взима се квас от църквата. 1-2 лъжички.
5 кг. брашно
2 литра доматен сок - изцеден от пресни домати.
3 кг червени чушки смлени
5 глави лук.
Чушките се измиват и смилат през месомелачка.
Добавят към прясно изцедения доматен сок.
Сместа се вари и след това се изчаква да изстине.
След като изстине се прецежда през марля.
В голям съд се брашното
Слага се от сока и лукът, който е смесен през месомелачка. Замесва се тесто със всички съставки.
Сокът от домати, смлените чушки, смленият лук и квасът.
Премества се след като втаса. В продължение на 2 дни. Правят се малки сплескани питки от тестото и се оставят да изсъхнат.
След изсъхването се претриват на ръка да станат на прах,който се минава през гевгир за да се отделят едрите топчета.
Изсушава се отново и след изсъхването се прибира в големи буркани.
Взимат се по няколко лъжички и се прибавят във студена вода като се вари при непрекъснато бъркане.
Когато е готова след изстиване се добавя хляб, сирене и масло.
Рецептата е за голямо количество. За по малко количество се намалят пропорциите за съставките. ОтговорОтговор с цитат - 20.10.22 09:43#3от: Знаете ли рецепти за Трахана?Neli_Neli интересна рецепта! Хубаво ще е да се съхранят подобни автентични рецепти! Благодаря за споделянето! ОтговорОтговор с цитат
- 18.03.23 06:15#4от: Знаете ли рецепти за Трахана?Правя си от готова тархана ястия.
Запържва в олио и сипвам от тарханата.
Долинам вода или някакъв булъон и бъркам.
Като я сваля от котлона прибавям натрошени сирене.
Редовно добавям наколко лъжици към супи за плътност.ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest