gotvach.bg»Форум»Търся Рецепта»Знаете ли рецепти за Трахана?

Знаете ли рецепти за Трахана?

  • 11.09.22 06:55#1Величка ЩърбановаВеличка ЩърбановаМастър ШефРегистрация: 07.12.16Град: ПловдивОтговори: 229Знаете ли рецепти за Трахана?Напоследък забелязвам в групите за здравословно хранене засилен интерес към ТРАХАНАТА - онази от едно време. Някой знае ли рецепти от миналото за ТРАХАНА? Моля споделете.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 20.10.22 03:13#2EliEliНовакРегистрация: 15.03.22Град: БургасОтговори: 1от: Знаете ли рецепти за Трахана?Здравейте!
    Моята майка всяка година прави трахана. Много полезна и вкусна е. Моят син израства с нея. Обожава да я хапвам на закуска.
    Взима се квас от църквата. 1-2 лъжички.
    5 кг. брашно
    2 литра доматен сок - изцеден от пресни домати.
    3 кг червени чушки смлени
    5 глави лук.
    Чушките се измиват и смилат през месомелачка.
    Добавят към прясно изцедения доматен сок.
    Сместа се вари и след това се изчаква да изстине.
    След като изстине се прецежда през марля.
    В голям съд се брашното
    Слага се от сока и лукът, който е смесен през месомелачка. Замесва се тесто със всички съставки.
    Сокът от домати, смлените чушки, смленият лук и квасът.
    Премества се след като втаса. В продължение на 2 дни. Правят се малки сплескани питки от тестото и се оставят да изсъхнат.
    След изсъхването се претриват на ръка да станат на прах,който се минава през гевгир за да се отделят едрите топчета.
    Изсушава се отново и след изсъхването се прибира в големи буркани.
    Взимат се по няколко лъжички и се прибавят във студена вода като се вари при непрекъснато бъркане.
    Когато е готова след изстиване се добавя хляб, сирене и масло.
    Рецептата е за голямо количество. За по малко количество се намалят пропорциите за съставките.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 20.10.22 09:43#3Величка ЩърбановаВеличка ЩърбановаМастър ШефРегистрация: 07.12.16Град: ПловдивОтговори: 229от: Знаете ли рецепти за Трахана?Neli_Neli интересна рецепта! Хубаво ще е да се съхранят подобни автентични рецепти! Благодаря за споделянето! ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest