Gotvach.bg»Форум»Българска Кухня»Новогодишен гювеч

Новогодишен гювеч

  • 12.01.13 07:50#1vladimir Petrovskivladimir PetrovskiНовакРегистрация: 14.06.12Град: СофияОтговори: 9Новогодишен гювечНеобходими продукти:
    - 1,5 кг свинско крехко месо
    - 1 кисела зелка
    - 150 г неосолена сланина
    - 1,5 кг култивирани печурки
    - 1 кафена чашка вода+ 1 кафена чашка зелев сок
    - 2 люти чушки предварително набодени с игла и цепнати на връхчетата.
    Марината:
    - 1 кафена чашка соев сос Класик
    - 1/2 кафена чашка прясно изстискан лимонов сок
    - 1 кафена чашка сухо бяло вино
    - 2-3 супени лъжици олио
    - 1 супена лъжица пчелен мед
    - 1 чаена лъжичка горчица - Дижонска
    - 1 кафена лъжичка смлян черен пипер
    - 1 чаена лъжичка с връх сладък червен пипер
    - 1-2 щипки естрагон/тарос/
    - 4-5 скилитки чесън пасирани
    - 1 кафена чашка смляна морска сол
    Начин на приготвяне:
    Месото го измиваме и отцеждаме.Подсушаваме с мека кърпа. С върха на ножа правим диагонални разрези, за да може да поеме по добре подправките и маринатата.Мариноваме в сместа от горепосочените продукти, за 48-72 часа. На дъното на кален гювеч с вместимост 6-10 литра нареждаме 3 листа от киселото зеле.Следва парчета тънко нарязана сланина, мариновано месо, гъби нарязани на дълго.Отново редим лита от киселото зеле, пак сланинка , парчета месо, гъби и така до изчерпване на продуктите.Най горния ред покриваме с листа кисело зеле , а върху тях парченца сланина.Слагаме лютите чушки и капваме малко олио.Сипваме водата и зелевия сок и похлупваме гювеча с капака.Пускаме фурната да се нагрява докато достигне до 250 градуса.Достигайки до тази температура продуктите в гювеча започват да се варят. Намаляваме котлона на 200 градуса и оставяме така -2 часа.Ако разполагаме с повечко време температурата на фурната да е не по висока от 120-130 грауса.През това време гювеча си излъчва топлина и я задържа и продуктите в него се задушават идеално.След като преценим , че гювеча е готов изключваме фурната и оставяме така на остатъчната температура -20 мин
    Изваждаме гювеча и веднага пристъпваме към консумация.
    Червено вино Каберне Совиньон-Мерло на Телиш е идеалната добавка към това ястие/само дано не прозвучи като реклама/
    Наздраве на всички и Ви, пожелавам добър апетит!
    ОтговорОтговор с цитат
  • 25.01.16 12:50#2Гергана ГеоргиеваГергана  ГеоргиеваГуруРегистрация: 19.01.16Град: РадомирОтговори: 527от: Новогодишен гювечМного вкусно става, само че аз нарязвам зелето и редя-ред зеле, ред месо и мерудии, пак зеле и отгоре сланинка. Иначе при сервиране пада голямо дърпане с целите листа ОтговорОтговор с цитат
  • 06.02.16 09:01#3Йорданка ТасеваЙорданка ТасеваИноваторРегистрация: 19.01.16Град: РадневоОтговори: 707от: Новогодишен гювечпоследните години новогодишната вечеря ни е една и съща и пак в гювеч- крехки пържоли с гъби и топено сирене, много вкусни и вашата рецепта звучи апетитноОтговорОтговор с цитат
  • 31.03.16 01:44#4Yana G.Yana G.ГотвачРегистрация: 01.02.16Град: ВарнаОтговори: 331от: Новогодишен гювечподходяща и богата рецепта за новогодишната нощ ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest