- 02.04.13 04:57#1Дзупа ИнглезеЗдравейте, търся рецепта за този десерт. Независимо от това, че живея в Милано, никой от познатите ми тук не може да ми даде рецепта.ОтговорОтговор с цитат
- 20.07.13 08:19#2от: Дзупа ИнглезеДзупа Инглезе
Необходими продукти
За крема:
50 г захар
1 пръчица ванилия
50 г брашно
6 бр. жълтъци
500 мл мляко
20 г натурално какао или натурален настърган шоколад
За блата:
20 бр. бишкоти
ликьор Alchermes (може да се замени с ликьор с вкус ягода или малина или друг ликьор по избор)
Начин на приготвяне
Отделете 1 ч.ч. от млякото, а останалото сварете на бавен огън заедно с ванилията. След като заври, изключете котлона и оставете да изстине. В дълбок съд разбийте жълтъците заедно със захарта, добавете брашното (разбъркайте) и останалото мляко и разбъркайте отново до хомогенна смес. След това извадете пръчицата ванилия от поизстиналото мляко и изсипете сместа в млечно-яйчената смес. Включете котлона и бъркайте постоянно, докато се сгъсти. Разделете полученият крем на две части и в едната, докато е топъл, добавете какаото (или шоколад) и бъркайте до еднородност. Оставете кремовете да изстинат, като ги покриете с фолио, за да не хванат коричка.
Изберете подходяща тавичка (или малки чашки за около 150 г). Потопете половината бишкоти в ликьора за около секунда и наредете на дъното. След това излейте какаовия крем (целия, ако сте избрали тавичка или друг голям съд, или разделете на части за чашките) и го разпределете наравно в съда. Отново наредете слой от потопени в ликьор бишкоти и покрийте с яйчения крем. Оставете десерта в хладилник за няколко часа преди сервиране.
* По избор можете да добавите и ред плодове след първия слой бишкоти.
* Друг вариант на десерта е вместо ликьор да се използва сироп от ягоди или малини и да се включат плодове, предварително накиснати в алкохол.ОтговорОтговор с цитат - 30.04.16 08:49#3от: Дзупа ИнглезеАз за първи път го чувам, а рецептата е хубава. Благодаря!ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest