- 26.06.13 09:44#1Меню за празник и делник Ще си поговори ме за менюто за празник и делник. Има голяма разлика в празник и делник.На делник правим едно и също.Така е нали :y: .А в празника празнуваме нещо. Ще ви дам рецепта за...празник.
Например:
Пълнено пиле
Продукти:
1 пиле (1.5 - 2 кг)
1 с.л. зехтин
сол и пипер на вкус
1-2 щипки червен пипер
3-4 средно големи картофа
1/2 + 1/2 чаша вода
За плънката:
200 г свинско филе, нарязано на дребни кубчета
150 г гъби, нарязани на кубчета
1/2 глава лук, нарязан на ситно
1/2 чаша ориз
2-3 с.л. зехтин
1 бучка (около 30 г) масло
сол и пипер на вкус
1 ч.л. свеж, нарязан на ситно или щипка сух джожден
1 ч.л. свеж магданоз, нарязан на ситно
1 чаша вода
Начин на приготвяне:
Измиваме и подсушаваме пилето.
Измиваме ориза под течаща вода и оставяме настрани.
Поръсваме нарязаното на кубчета месо със сол и пипер на вкус, разбъркваме и оставяме настрани.
Приготвяме плънката, като в тиган с тежко дъно загряваме на средно силен огън зехтина и запържваме за около минута лука.
Добавяме нарязаното на кубчета месо и запържваме за около 2-3 минути, като междувременно добавяме маслото и разбъркваме.
Прибавяме ориза и гъбите и отново запържваме около минута-две, като непрекъснато разбъркваме.
Добавяме постепенно 1 чаша вода и задушаваме, докато водата се поеме напълно от ориза. Прибавяме още малко сол и пипер (на вкус), поръсваме с магданоза и джоджена и разбъркваме. Отстраняваме от огъня и оставяме леко да се охлади.
Натриваме измитото и подсушено пиле отвътре със сол и пипер, пълним с около 3/4 от плънката, като от време на време добавяме с чаена лъжичка вода и зашиваме с готварски конец.
Пълним гушката на пилето с останалата 1/4 от плънката, като отново добавяме от време на време с чаена лъжичка вода (общо около 1/2 чаша - за вътрешността и гушката) и зашиваме с готварски конец или подпъхваме кожата добре навътре.
В чаша или малка купа смесваме 1 с.л. зехтин, сол и пипер на вкус и 1-2 щипки червен пипер и намазваме напълненото вече пиле равномерно от всички страни.
Поставяме пилето на дъното на крок-пота, а около него подреждаме обелените, измити и нарязани надлъжно на 4 картофи.
Доливаме до 1/2 чаша вода и поръсваме картофите с остатъка от зехтина и подправките.
Похлупваме съда и включваме на II степен за 4 часа.
След като ястието е вече готово, отстраняваме капака на крок-пота и запичаме за 10-ина минути във фурната на горен грил и 200С, или до златист загар
***Ако приготвяме пилето в обикновено гърненце или друг съд и печем във фурна, загряваме фурната до 180C или 160C с вентилатор.
Вместо 1/2 чаша вода, доливаме с около 1 1/2 чаши и покриваме добре с алуминиево фолио.
Намаляваме фурната до 130C или 110С с вентилатор и поставяме пилето във фурната.
Печем на бавен огън за около 3 и 1/2 часа, след което превключваме фурната на 200С или 180С с вентилатор и отстраняваме алуминиевото фолио.
Печем още около 1/2 час, или докато пилето се покрие с препечена коричка, като от време на време поливаме със соса от печенето.
Поднасяме пилето гарнирано с картофите и оризовата плънка, като поливаме с прецедения сос от печенето, който по желание можем да сгъстим с 1 с.л брашно, запържено до златисто в 20-30 г масло.
Това е
Добър апетит! :y:ОтговорОтговор с цитат - 18.01.16 01:16#2от: Меню за празник и делник :y: :y: :y: :y:СуперОтговорОтговор с цитат
- 30.04.16 11:23#3от: Меню за празник и делник Супер рецептаОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest