- 01.03.14 03:20#1Отровните храни, които ядемБОКЛУЦИТЕ, КОИТО ЯДЕМ
Пържените картофи, чипсът и някои видове пуканки са изключително вредни за здравето. Това съобщиха шведски учени в свой доклад на проведеното наскоро извънредно заседание на Световната здравна организация (СЗО) в Женева.
Тези продукти в резултат на високата им термична обработка изработват вещество – акриламид, което специалистите все по-често свързват с развитието на рак при хората.
Учени от Университета в Кембридж също са провели много изследвания на тази тема. Техните резултати показват, че 35% от случаите на рак са пряко свързани с храната: “Употребата на бекон, шунка, кренвирши и други колбаси увеличават риска от развитието на рак на червата с около 50%. Рискът се увеличава и от недостига на целулоза в храната, в която преобладават рафинирани продукти”, съобщават те.
Качествени продукти в магазините има, разбира се, предостатъчно. Но човек избира какво да купи най- вече заради цената, а не заради ползата за здравето, констатират британските учени.
Диетолозите не препоръчват пълен отказ от месото – то просто трябва да се сведе до минимум (1-2 пъти седмично). Месните продукти са вредни, защото съдържат много често добавки, за които потребителят въобще не подозира.
Някои изследователи твърдят, че в днешно време рибата е честа причина за твърде големия брой хранителни натравяния, но не заради качествата й като храна, а заради способността на морските обитатели да натрупват в себе си голямо количество опасни токсични вещества.
Според статистиката най-чиста е уловената в северните ширини риба. Не трябва да се забравя, че тя е богата на фосфор и други полезни вещества. Затова диетолозите продължават да препоръчват нейното присъствие на трапезата поне веднъж седмично.
Екологични чистите плодове и зеленчуци си остават най-добрата храна. Но те се намират все по-трудно. Съдържанието на нитрати в зеленчуците зависи от сорта, условията на отглеждане, състава на почвата и други фактори в това число използваните при отглеждането им азотни торове.
Опасността от постъпването на нитрати в организма се свързва с тяхното канцерогенно действие. В устната кухина, хранопровода и стомаха нитратите се възстановяват до нитрити под действието на микрофлората, а нитритите са още по-опасни за здравето – тяхната токсичност превишава 30 пъти токсичността на нитратите.
В стомаха нитратите под действието на солната киселина с биогенните амини, съдържащи се в месото, образуват нитрозоамини и нитрозоамиди, които също водят до рак. Ситуацията се усложнява от всевъзможните консерванти и стабилизатори, които се добавят в колбасите.
Британските държавни органи са установили, че 164 от 426 основни видове химикали, които се използват в повече от 3000 марки пестициди и торове, способстват за развитието на ракови заболявания, генетични промени и влияят на наследствеността, започвайки от импотентност и завършвайки с вродени пороци.
АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
ОтговорОтговор с цитат - 18.06.15 01:09#2от: Отровните храни, които ядем:y:... Без коментар.ОтговорОтговор с цитат
- 07.12.15 08:44#3от: Отровните храни, които ядемАз не знам вече има ли нещо, което не е отровно. Но от друга страна татко казва - всичко е полезно в определени количества, така че нека бъдем оптимисти :kiss:ОтговорОтговор с цитат
- 14.01.16 04:28#4от: Отровните храни, които ядемПостоянно изникват сведения, че даден продукт е отровен. А най-много се забавлявам като прочета две отделни статии за един и същ продукт - едната го хвали, а другата го описва като жива отрова.ОтговорОтговор с цитат
- 24.01.16 01:55#5от: Отровните храни, които ядемнай-много химия има в сосовете и миксовете подправки, пълно е с Е-тата оцветители, стабилизатори...ОтговорОтговор с цитат
- 25.01.16 06:54#6от: Отровните храни, които ядемЙорданка, според мен същото се отнася и до полуфабрикатите - "супа в чаша", спагети и т.н.ОтговорОтговор с цитат
- 25.01.16 01:40#7от: Отровните храни, които ядемоо да определено, вече почти няма нормална храна. Сестра ми живее в Щатите доста време там е така и тук навлези като тяхния пазар. Там нямат кой знай какви подправки като нашите тук повечето ползват миксове подправки за скара, за риба и т.н. в които е само химия нищо друго.. така е и със сосовете им.. а за замръзената храна и тези в пакетче за които ти говориш не искам въобще да си помислям... Най-добре е да се храните от градината, дори и да сте пръскали с някоя отровица за гъдинки пак е по-добре от това на пазара...ОтговорОтговор с цитат
- 25.01.16 01:50#8от: Отровните храни, които ядемЧаст от зеленчуците си произвеждаме и от към месо имаме домашно но в другите храни и напитки няма как да избягаме от разни вредни съставки. Затова колкото можете купувайте домашно производство, естественно ако живеете в малък град като нас.ОтговорОтговор с цитат
- 25.01.16 03:56#9от: Отровните храни, които ядемСъгласна съм с тебОтговорОтговор с цитат
- 10.02.16 01:40#10от: Отровните храни, които ядемВредни, но не мога да им устоя понякогаОтговорОтговор с цитат
- 31.03.16 12:29#11от: Отровните храни, които ядемАми то и въздуха които дишаме е вреден ОтговорОтговор с цитат
- 31.03.16 03:16#12от: Отровните храни, които ядемняма как да избегнем това, освен ако не живеем на село и не ядем нищо друго освен това което сами си произведемОтговорОтговор с цитат
- 16.04.16 11:48#13от: Отровните храни, които ядемАз трудно мога да избегна вредните неща, то всичко е вредно...ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest