Търся рецепти за бухти и капама

  • 25.03.11 02:25#1IvankaIvankaНовакРегистрация: 27.02.11Град: -Отговори: 5Търся рецепти за бухти и капамаТърся рецепти за бухти и капама, някой може ли да ми помогне?
    ОтговорОтговор с цитат
  • 27.03.11 04:11#2тинтинНовакРегистрация: 12.02.11Град: БургасОтговори: 6от: Търся рецепти за бухти и капама Бухти
    яйца - 4 бр.
    кисело мляко - 1 коф./400 мл./
    сода бикорбонат - 2 ч.л.
    брашно - около 7 ч.ч.
    Разбиваме яйцата много добре. Разбиваме содата с киселото мляко. Смесваме двете смеси. Прибавяме брашното постепенно. Омесваме добре и цялото тесто го удряме в масата 100 пъти. Точим кора, дебела 6-7мм. Режем на формички, потапяме формичката в брашно и пържим в много мазнина, която е сгорещена.

    ОтговорОтговор с цитат
  • 27.03.11 04:53#3тинтинНовакРегистрация: 12.02.11Град: БургасОтговори: 6от: Търся рецепти за бухти и капама Понеже не е уточнено с какво месо ти предлагам:
    Пиле капама
    1 пиле - около 1 кг.
    пилешки дроб - 300 гр.
    ориз - 1 ч.ч./или булгур/
    кисело зеле - 1,5 кг.
    лук - 2 гл.
    св.мас - 3 с.л.
    олио - 50 мл.
    сол на вкус
    червен пипер - 1 ч.л.
    чубрица - 1/2 ч.л.
    телешки бульон - 2 бр.
    Запържваме лука със свинска мас и олио. Прибавяме измития ориз или накиснатия във вода булгур за около 20 минути. Бъркаме, докато ориза стане стъклен. Отделно леко запържваме нарязаното дробче+черен пипер+червен пипер+малко сол. Нарязваме на ситно киселото зеле. Нарязваме пилето на порции и изпържваме добре. В пръстен гювеч нареждаме:
    -кисело зеле,
    -пилешките порции,
    -кисело зеле,
    -ориз+дробче,
    -кисело зеле,
    Между редовете ръсим с червен пипер и чубрица.
    Заливаме с 2-та телешки бульона, разтворени в гореща вода, около 2 - З литра. Слагаме капака. Слагаме в студена фурна и загряваме до 200 градуса. Печем около 2 часа и половина.
    Ако търсиш рецепта за друг вид месо, пиши ми да ти изпратя рецепта.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 29.03.11 12:48#4тинтинНовакРегистрация: 12.02.11Град: БургасОтговори: 6от: Търся рецепти за бухти и капамаЕто ти рецепта за Банска капама, мой вариант.
    продукти:
    кисело зеле - 1 зелка
    ориз - 1/2 ч.ч.
    свински пържоли - 2 бр.
    телешки пържоли - 2 бр.
    пилешко месо - 300 гр.
    бекон - 200 гр.
    прясна наденица - 250 гр.
    чесън - 1 гл.
    лук - 1 гл.
    1 ч.ч.вода+1/2кубче тел.бульон
    даф.лист - 2 бр.
    малко панджар/червено цвекло/
    черен пипер/млян/
    кимион
    вегета
    вино - 1 ч.ч.
    червен пипер - 1 ч.л.
    олио/мас/масло.

    Приготовление:
    Нарязаното на ситно зеле задушаваме до омекване. Оризът задушаваме с лука, нарязан на ситно и олио. Месото поръсваме с черен пипер, кимион и вегета. Престоява малко. Киселото зеле+ориза+панджара, нарязан наситно, запържваме с червен пипер.
    Нареждаме в пръстен гювеч:
    ред - само зеле
    100 гр. бекон, на парченца
    ред-зеле+ориз+панджар
    свинското месо
    ред-зеле+ориз+панджар
    телешките пържоли
    ред-зеле+ориз+панджар
    пилешкото месо
    ред-зеле+ориз+панджар
    прясната наденица
    ред-зеле+ориз+панджар
    100 гр. бекон на парченца.
    Отгоре покриваме с 2 големи зелеви листа. Заливаме с водата с бульона и виното.
    Покриваме с фолио, в средата правим малка дупка, за парата. Слагаме капака на гювеча.
    Печем във фурната на 150 градуса около 3 часа и половина.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 29.03.11 07:20#5IvankaIvankaНовакРегистрация: 27.02.11Град: -Отговори: 5от: Търся рецепти за бухти и капамаТин, сърдечно ти благодаря и за втората рецепта за капама :y: !Харесвам много българската национална кухня и се радвам да прибавя в колекцията си още автентични наши гозби. Здраве и успехи ти желая. ОтговорОтговор с цитат
  • 31.03.11 10:11#6marusjamarusjaНовакРегистрация: 31.03.11Град: -Отговори: 1от: Търся рецепти за бухти и капама1 буркан кисело мляко, 2 яйца, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат, 1 чаена лъжица сол, 1/2 чаена чаша захар и брашно колкото поеме. Прави се тестото. Разточва се кора около 3-4 см. Реже се на форми и се пържи в горещо олио. После се търсят мераклии да ги ядат.ОтговорОтговор с цитат
  • 01.04.11 03:25#7IvankaIvankaНовакРегистрация: 27.02.11Град: -Отговори: 5от: Търся рецепти за бухти и капамаMaruska, благодаря ти за рецептата за бухти !Непременно ще я пробвам през почивните дни, а мераклии да хапнат домашна закуска около мен, има винаги. Усмихнати дни ти желая! :y: ОтговорОтговор с цитат
  • 07.05.11 08:46#8мима димитровамима димитроваНовакРегистрация: 07.05.11Град: -Отговори: 7от: Търся рецепти за бухти и капамаКапама при нас е нещо различно от рецептата на tin. Ето нашата капама: Див заек, без вътрешностите, се нарязва на порции, колкото длан. Престояват 2-3 часа във вода с около 100 мл оцет и една чаена лъжичка лимонов сок - течността трябва да покрива месото. После се измива с вода.
    Нарязваме на едри, широки полумесеци 5-6 големи глави кромид, добавяме 5-6 малки главички стар чесън, 4 чаени лъжички червен пипер, сол на вкус, 10-15 зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа, 1/2 чаена чаша зехтин или олио. Объркваме добре с ръце тези съставки.
    В тенджера под налягане редим: пласт от микса, пласт месо, като завършваме с микс. Наливаме голяма чаша червено вино и 1 чаша вода. Затваряме тенджерата и варим на умерен огън около час. Още по-вкусно става в глинен съд.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 13.05.11 06:05#9IvankaIvankaНовакРегистрация: 27.02.11Град: -Отговори: 5от: Търся рецепти за бухти и капамаБлагодаря, Деметра за изпратената рецепта. Заешко месо малко трудно се намира по магазините, но ако имам възможност, ще пробвам и твоя вариант на капама. :y: ОтговорОтговор с цитат
  • 13.05.11 09:48#10мима димитровамима димитроваНовакРегистрация: 07.05.11Град: -Отговори: 7от: Търся рецепти за бухти и капамаПо същата причина и аз рядко правя оригинала с див заек, но съм пробвала с домашен заек или с нетлъсто свинско месо. С усет, фантазия и интерпретация се получава много вкусно ястие, а чаша червено вино към него дава настроение и добър апетит. Наздраве.
    P.S. Уважавам подправките, разчитам на тях - балансираното им дозиране може да оправи много неща. :y:
    ОтговорОтговор с цитат
  • 14.05.11 12:52#11vassovassoНовакРегистрация: 14.05.11Град: -Отговори: 1от: Търся рецепти за бухти и капамаДеметра, твоята рецепта за КАПАМА е доста интересна и знам, че е много вкусна.
    Не знам, от коя част на България си, но си позволявам малко да те поправя, с най-добри чувства.
    Рецептата, която представяш с име Капама
    се нарича Заек-Стифадо и е традиционно блюдо в Средиземноморието, Азия и Северна Африка.
    В Средиземноморието / Италия, Гърция, о.Кипър/ това блюдо се приготвя с див заек, лукът се запържва в зехтин, а вместо червен пипер се добавят червени домати.
    Има и Свинско-Стифадо.
    В Азия /Сирия, Ливан, Израел/ Стифадо се приготвя само от див заек и телешка плешка. /по религиозни причини/
    В Африка / Египет, Тунис, Мароко / само от телешко.
    Би ми било интересно, да ми разкжеш историята на тази твоя рецепта, от къде я знаеш.
    Благодаря. Васо.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 15.05.11 03:06#12мима димитровамима димитроваНовакРегистрация: 07.05.11Град: -Отговори: 7от: Търся рецепти за бухти и капамаЯстието, което в дома ни наричахме "капама", присъства в най-ранните ми спомени. Приготвяше го баща ми и вероятно е наследил рецептата от единия ми дядо, който е имал хан на, може би най-оживения път за Гърция, много близо до границата. Хан са наричали по тези места гостилница, в която се сервира кафе, в джезве върху горещ пясък, домашни ястия и питиета, а също се предлагат стаи за нощувка. Трите имена на дядо ми са гръцки - и сега имаме роднини наблизо в Гърция със същата фамилия. Може би там някъде е нишката. Впрочем баща ми запържваше лука - без да го зачервява, но и без излишна вода в него. Аз промених това в стремежа си към по-здравословно готвене - така то загуби малко от пикантния си вкус.
    При честите ми пътувания в Гърция обменям рецепти с роднини и познати. Освен това, като журналистка и преводачка от гръцки, превеждах рецепти от техни списания за централен български вестник, в който работех. Някои от тях приличаха твърде много на италиански, но моите основни рубрики бяха други. След като прочетох вашите сведения за странстванията на едно ястие, разбрах колко е интересно в културно-исторически план. Кулинарията е част от културата на един народ, а носи в себе си и характеристики като темперамент, нрави, обичаи, бит. Благодаря, че извикахте в мен тези размисли, които ме мотивират за нови търсения.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 16.09.12 02:05#13valeri vasilevvaleri vasilevНовакРегистрация: 05.09.12Град: Долни ДъбникОтговори: 2от: Търся рецепти за бухти и капама :y: Оригиналната рецепта за бухти е:6 яйца,500 гр. кисело мляко,1ч.л.сол,1с.л.захар,1 бакпулвер и брашно до средно меко тесто.Тестото се оставя да се отпусне за около час и след това се точи.Пържи се в сгорещена маслена баня.МОЖЕ да ги направите и с плънка от конфитюр,локум,сирене и яйца,спанак и сирене,задушен лук/като за лучник/ и др.ОтговорОтговор с цитат
  • 23.02.13 10:10#14vladimir Petrovskivladimir PetrovskiНовакРегистрация: 14.06.12Град: СофияОтговори: 9от: Търся рецепти за бухти и капамаКапамата е изключително вкусно ястие.Приготвя се с най различни видове месо с което разполагаме.Лично аз я приготвям с парченца сланина или пушени гърди които поставям на дъното на кален гювеч.Слагам суров суджук, кървавица, пилешки бутчета, парчета свинско месо за готвене/нарязано на хапки/ Предварително всичките видове месо обръщам в мазнина за по 2-3 минути колко да си пуснат цвят преди да ги върна в гювеча.Слагам листа кисело зеле, сухи люти чушки, зелев сок, вода 1 кафена.чашка
    На дъното първо слагам листа от зеле.Следва парчета сланина не осолена, парчета свинско, пак зеле, суров суджук, отново зеле,парчета кървавица, зеле, бутчетата.Най горния пласт трябва да е от зелеви листа.Капака на гювеча замазвам с тесто от брашно и вода и печа на температура от 150 градуса в продължение на 3,5-4 часа
    ОтговорОтговор с цитат
  • 06.02.16 01:10#15Джемиле ЧешлиеваДжемиле ЧешлиеваМастър ШефРегистрация: 07.01.16Град: БориноОтговори: 555от: Търся рецепти за бухти и капамаБухти
    1 кофичка кисело мляко
    1 с. л. сода
    3 яйца
    малко захар
    3 щипки сол
    около 1 кг. брашно
    ОтговорОтговор с цитат
  • 31.03.16 11:47#16Ваня БлагоеваВаня БлагоеваГотвачРегистрация: 10.01.16Град: ЛомОтговори: 575от: Търся рецепти за бухти и капамамного видове, аз ги правя по друг начинОтговорОтговор с цитат