- 21.03.16 08:53#1Сос Башамел - помощ!Здравейте, искам да попитам как правите Бешамеловия сос. Правила съм 2 пъти и двата пъти стана на бучки. Извинявам се ако има такава тема, нова съм в сайта и не успях да намеря такава тема. Благодаря ви предварително ОтговорОтговор с цитат
- 27.03.16 09:31#2от: Сос Башамел - помощ!Да се направи сос Бешамел е твърде елементарно и лесно. Първо на тиган при непрекъснато разбъркване се запича даденото по рецепта брашно до светло кафяво, прибавя се бучката масло, разбърква се. Става една топка тесто, към която започва да се налива на тънка струйка студено прясно мляко. Бърка се непрекъснато до хубави гладък сос. Работи се на умерен огън.
Например: на 6 с.л. брашно се прибавят около 70 г масло и след това около 800 мл студено прясно мляко .ОтговорОтговор с цитат - 30.03.16 02:46#3от: Сос Башамел - помощ!Аз пробвах няколко пъти и все ставаше на бучки. Последният път стана. Направих го с олио(6-7с.л). Запържих в него 5-6с.л. брашно до светло кафеникава лепкава каша. Готвих го 2-3мин. и добавих прясното мляко(около 1 литър). Бърках докато се сгъсти. ОтговорОтговор с цитат
- 30.03.16 06:09#4от: Сос Башамел - помощ!аз съм го правила и с маргарин не е здравословно но стана вкусен ,нямаше кой да се жалва ОтговорОтговор с цитат
- 30.03.16 07:38#5от: Сос Башамел - помощ!По принцип когато съм правила съм взимала рецепти от Нета, но запомних рецептата от Master Chef, тъй като шефовете поздравиха дамата която беше направила най-добрия сос Бешамел. Тя каза следното : "60 грама масло, около 60 грама брашно, 500 мл. прясно мляко, щипка индийско орехче, щипка бял пипер и щипка сол". Разтопяваш маслото на умерена температура, изсипваш брашното и го запържваш с непрекъснато бъркане до златисто. Добавяш на струйка топлото мляко като продължаваш да бъркаш. Овкусяваш с подправките и готово. Аз го правя с бъркалка (за разбиване на белтъци), не с дървена лъжица и избягвам бучкитеОтговорОтговор с цитат
- 30.03.16 11:33#6от: Сос Башамел - помощ!С масло като съм го правила ми става на бучки, с олои го правих последния път и ми се получи много добре.ОтговорОтговор с цитат
- 05.04.16 01:46#7от: Сос Башамел - помощ!Ако маслото се замени с олио, настина става по-лесно, но вкусът е по-различен.ОтговорОтговор с цитат
- 05.04.16 03:32#8от: Сос Башамел - помощ!kissme16 :Ако маслото се замени с олио, настина става по-лесно, но вкусът е по-различен.
Напълно вярно е. Този тъй елементарен сос правилото е да се прави само с масло, всичко друго е мислици-премислици. Която и рецепта да се отвори, олио - няма. Има си правила и те трябва да се спазват в кулинарията, то ясно е че може и да се направи и с олио, но вече няма да има този прекрасен аромат който се търси при сос Бешамел.ОтговорОтговор с цитат - 26.04.16 07:22#9от: Сос Башамел - помощ!Съгласна съм с мари14 , че правилата трябва да се спазват. Щом е Бешамел трябва да се прави с масло, брашно и мляко. Заместиш ли един продукт , то е ясно че ще се получи нещо, но няма да е същинския Бешамел.ОтговорОтговор с цитат
- 05.05.16 03:00#10от: Сос Башамел - помощ!Аз го правя или с олио или с масло, но досега на бучки не ми се е получавал.ОтговорОтговор с цитат
- 05.05.16 03:04#11от: Сос Башамел - помощ!ако станат бучки с малко търпение се прецежда за да стане перфектно гладък...дори и мастърите на шефа го прецеждат, така че спокойно ОтговорОтговор с цитат
- 09.05.16 02:05#12от: Сос Башамел - помощ!задължително с масло, но не го приготвям често, не ми е от любимитеОтговорОтговор с цитат
- 11.10.16 05:50#13от: Сос Башамел - помощ!Аз го правя така- в тенджера, на дъното на която съм сложила съвсем малко вода, слагам млякото и го оставям да заври. В отделна касерола си разстопявам маслото или загрявам олиото и запържвам брашното. После го добавям към вече заврялото мляко при непрекъснато бъркане, докато не се смесят добре.ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest