- 06.04.16 09:53#1Как да направя козунак на конци?Вече е сезона на козунаците преди няколко дни видях една рецепта в нета за козунак от пералня и много се учудих не бях чувала до сега за такова нещо, някога правели ли е козунака си по такъв начин или как получавате козунак с конци ОтговорОтговор с цитат
- 06.04.16 04:56#2от: Как да направя козунак на конци?За да има козунака повече конци не е важно Сам месенето,а да не слагате много захар в тестото.Тя пречи,за да се получат конците.Отгоре поръсете повечко,ако обичате много сладък вариант.ОтговорОтговор с цитат
- 06.04.16 09:53#3от: Как да направя козунак на конци?Според мен един от начините да станат на конци козунаците, самото тестото трябва да се избие 120 пъти.ОтговорОтговор с цитат
- 07.04.16 12:10#4от: Как да направя козунак на конци?Jolie_ :За да има козунака повече конци не е важно Сам месенето,а да не слагате много захар в тестото.Тя пречи,за да се получат конците.Отгоре поръсете повечко,ако обичате много сладък вариант.
Ами.... не само. Всяка година правя козунаци около 3-4 кг. което означава, че трябва вече да съм станала майсторка. Понякога стават на прекрасни конци, друг път не толкова. Зависи много и от плетката му. Важно е какво брашно се ползва, хубави продукти и най-вече при омесването им да се разтегля тестото и свива обратно и пак да се издърпва. Важното е да втасат двойно , ако не втасат - хвърляш тестото, за нищо не става. Важното е да е топло, козунака обича топлина, обича хубаво масло, хубави стафиди, хубав ром и слагам малко олио за влажност. С мас не меся, защото ми мирише винаги на прасе. С мас... не е моята рецепта. Козунака обича плътни и хубави плънки, с маково семе, орехи , разбити белтъци, с маскарпоне или заквасена сметана. Хубави големи яйца и хубави аромати. Понякога до удрям в плота до 50 пъти. Става леко и еластично тестото, но може и да се пропусне, ако с ръце се извади въздуха от него, просто се натиска с юмруци след като е втасал и отново леко се омесва и вече се подготвя за плънки и сплитане. Козунак се меси бавно и с желание. Отделяш доста време около 6-7 часа, но той се отплаща с външен красив вид . Лесно е, само трябва търпение.ОтговорОтговор с цитат - 07.04.16 08:19#5от: Как да направя козунак на конци?Тази година доста чета за козунаците и как трябва да се направят за да са с конци и на няколко места прочетох че не трябва да се ударят в плота щото ставале на шупли а не на конци (колко е вярно не знам), а да попитам още нещо понякога козунака се разпуква по средата на плитката как да предотвратя това нещо? ОтговорОтговор с цитат
- 07.04.16 12:17#6от: Как да направя козунак на конци?Алекс89 :Тази година доста чета за козунаците и как трябва да се направят за да са с конци и на няколко места прочетох че не трябва да се ударят в плота щото ставале на шупли а не на конци (колко е вярно не знам), а да попитам още нещо понякога козунака се разпуква по средата на плитката как да предотвратя това нещо?
Това зависи колко е меко тестото , влажността му и печенето. Аз печа само на 160 градуса с вентилатор. В началото само на включен долен реотан и после включвам и двата. Зависи и от хидратацията на тестото, колкото е повече хидратирано , толкова по- лесно се пука отгоре. Винаги се спазва точно рецептата, ако е много меко тестото не се добавя повече брашно, а продължава да се измесва на ръце и да се прибавя мазнината докато се усвои напълно. Ако започне да залепва по плота, с шпатула се вдига тестото изстъргва се от плота, прибавя се шепа мазнина и върху нея се измесва, като се разтяга едновременно. Тестото става пухкаво , еластично и гладко. Оставям го да втасва достатъчно време , като затоплям фурната на 30 градуса, изключвам и покривам с фолио и го чакам. Може и да се направи подготовка вечерта да се остави в хладилника вече замесено да втасва до сутринта, то вече е готово и втасало и се започва оформянето му на плитки и слагането на плънка по желание. Много ми е удобно по този начин. Не губя време в изчакване. Внимавам и при градусите и никога не го препичам отгоре, защото става сух и няма влажност вътре. Има си някои правила за козунак, които аз ще пусна за тези които за първи път ще правят козунак:
1. майсторите казват че: една от тайните в приготвянето на този сладкиш се крие в замесването на маята, тъй като тя е в основата на втасване на тестото. Ако се замеси при висока температура , маята може да се попари или претопли, а при ниска - да не втаса добре. Най-подходяща е 25-30 градуса. Ползвам термометър за всеки случай.
2. маята независимо каква е дали прясна или суха се замесва с малко брашно, прясно мляко, лъжичка захар и се оставя да шупне, но след това се замесва с още малко брашно, затоплено мляко докато стане на рядка кашичка и се оставя отново да набъбне, т.е. двойно втасване, което аз винаги практикувам. Всички продукти трябва да са с еднаква температура. Брашното се пресява за да влезе въздух в него.
3. за да втаса равномерно, тестото се поставя във фурна завито с фолио, но не и много топла фурна и разбира се после изключена.
4. проверка дали е изпечен козунака се прави с дълго шишче, а не с клечка за зъби защото тя е къса и не стига до дъното на формата.
5. прясно извадения козунак от фурната се намазва с масло, и това води до образуване на хубава коричка Да не изсъхва разрязания козунак, се поставя в плик в който се слага и разрязана ябълка.
6. за да не изсъхва отрязаната страна на козунака, на нея се прикрепя една филийка хляб с клечки за зъби.
7. Пише: направете го с хубави продукти с много белени бадеми и богата плънка.
Общо взето това са едни правила, които аз съм си изкарала от една стара рецептурна книга и винаги ги спазвам..ОтговорОтговор с цитат - 07.04.16 02:27#7от: Как да направя козунак на конци?Всички продукти трябва да са на стайна температура, а в стаята да е топло. Това за захарта и аз съм го чувала,че повече захар в тестото става като хляб, а не на конци.ОтговорОтговор с цитат
- 07.04.16 10:20#8от: Как да направя козунак на конци?Зада приготвиш хубав козанак има няколко правила 1 правило брашното ,второто много месене аз го бия 100 ,пъти много е важно дае топло вътре и данесе прекалява сас захарта както ис плънката ако правиш козанака с плънка но според мене всичко което се приготвя с мерак винаги резултата е успешен ОтговорОтговор с цитат
- 08.04.16 08:51#9от: Как да направя козунак на конци?Ние пресяваме брашното няколко пъти, продуктите са на стайна температура, в помещението е топло и както бях написала в предишен коментар го избиваме 120 пъти.ОтговорОтговор с цитат
- 11.04.16 09:05#10от: Как да направя козунак на конци?Привет Ако знаеш колко домакини си изпатиха с тази рецепта в пералня.. Не съм пробвала този начин, но от опиталите я зная, че е само мит, че козунаците стават с повече конци така. И аз подкрепям мнението, че много фактори са определящи и няма точна рецепта. Моята майка го прави по стара заводска рецепта, върти един голям казан, 5 литра мляко.. бие го от масата, меси го на 32 градуса и какво ли още не.. Аз от няколко години го правя при нормални условия, не го удрям 100 пъти и пак става. Не използвам специализираните брашна, които в последните години се навъдиха. Даже миналата година го правих с брашно, което ни направиха от наше жито и пак стана перфектен, с много конци. Тайната е да го правиш с много желание и много търпение. Бързите неща и с най-перфектната рецепта - пак не се получават ОтговорОтговор с цитат
- 26.04.16 06:44#11от: Как да направя козунак на конци?Присъединявам се към казаното от Ваня Величкова по-горе. Аз също не ги удрям 100 пъти, нормално си ги меся, не ползвам специално брашно за козунаци и пак си бухва. Правя ги по изпитана от мен от години рецепта и съм доволна, пък и в къщи ги одобряват.ОтговорОтговор с цитат
- 03.05.16 01:49#12от: Как да направя козунак на конци?Това за пералнята е направо смешно! И свят да му се завие на тестото пак няма да има конци. А за захарта не съм на същото мнение, моите ги правя сладки и с много конци. Избрала съм си една рецепта която харесвам и може би само нея вече ще правя. Не ми харесва да ям все едно хляб ако не е сладък. Ползвам хубави домашни яйца които са със страхотни жълтъци. Тестото ми става жълто и явно те играят голяма роля за хубавия козунак.Не го удрям във плота най-много 5-6 пъти, важно е да се разпъва докато се доомесва със мазнината.ОтговорОтговор с цитат
- 03.05.16 02:35#13от: Как да направя козунак на конци?Да съгласна съм аз също доизмесвам със олио а вътре в тестото слагам от трите вида (мас,масло и олио)ОтговорОтговор с цитат
- 05.05.16 02:42#14от: Как да направя козунак на конци?Аз не съм правила!ОтговорОтговор с цитат
- 09.05.16 01:55#15от: Как да направя козунак на конци?Много месене, топло помещение и до колкото знам повече мазнина /олио/ за да се получи на конциОтговорОтговор с цитат
- 09.05.16 01:58#16от: Как да направя козунак на конци?С любов и желание трябва да се прави всичко и ще се получи.ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest