- 19.06.16 11:10#1Как да си направим домашни бретцели?Здравейте! Бихте ли споделили опит, а и рецепта за това как си правите бретцели у дома?ОтговорОтговор с цитат
- 21.06.16 02:58#2от: Как да си направим домашни бретцели?И аз не съм приготвяла, ще следя темата.ОтговорОтговор с цитат
- 26.06.16 02:30#3от: Как да си направим домашни бретцели?Дори не съм чувала за бретцели, какво представлява?ОтговорОтговор с цитат
- 26.06.16 03:14#4от: Как да си направим домашни бретцели?За мен бретцели са чисто и просто гевреци ,само,че оплетени.ОтговорОтговор с цитат
- 26.06.16 08:38#5от: Как да си направим домашни бретцели?Да, имат общо с гевреците, но са доста по хрупкава, затова не мисля, че се правят от същото тесто. Но това са само предположения, затова и питам.ОтговорОтговор с цитат
- 26.06.16 11:04#6от: Как да си направим домашни бретцели?Не, няма нищо общо с гевреци, защото това тесто за бретцелите не е варено, а технологията му е на приготвяне много по-различна. Бретцела е пухкав и едновременно хрупкав, а това се постига с натриев хидроксид - сода каустик, а откритието както може да си представим е следствие на инцидент. Такъв разтвор е опасен при приготвянето им в домашни условия, затова се ползва потапянето им във вода и сода за хляб и задължително е посипан с едра сол. Продава се специална такава за бретцели. Купила съм си от френско-италианския магазин "Бар от боговете".
Историята на хлебчето с интересната форма не е съвсем известна и се предполага , че е измислена от монаси които ги приготвяли като подарък за децата научили молитвите. По принцип братцела е свързан с религиозни празници. Приготвя се с различна дебелина и степен на изпичане. Обикновено е солено хлебче, но може да е посипано и с ким или със захар. Няма значение с какво е посипан, важен и задължителен е възела на тестото, който само като го видиш и си казваш: "Това е бретцел"!
Много приятна закуска, а и приятно мезе за хубава бира.ОтговорОтговор с цитат - 19.07.16 04:08#7от: Как да си направим домашни бретцели?Да , който е приготвял може ли да сподели рецептаОтговорОтговор с цитат
- 19.07.16 10:02#8от: Как да си направим домашни бретцели?не съм правила още ,ще видя рецепта и може да опитамОтговорОтговор с цитат
- 19.07.16 11:44#9от: Как да си направим домашни бретцели?Миналата година правих, но за съжаление нямам снимка за да ви ги покажа. Лесни са, но най-много ме затрудни това правене на фльогата...
Бретцел/Претцел
Тук в България ги наричаме бретцели, но в Германия го чувам като Претцел и така смятам, че е правилно, но няма значение точното им наименование , важното е да станат с хрупкава коричка и едновременно меки отвътре.
брашно - 600/650 г
мая, суха - 7 г
кафява/бяла захар - 1 ч.л
сол- 1 ч.л
вода - около 400
масло, - меко/зехтин - 20 г за да не лепи по ръцете
Плоска тава застлана с хартия за печене.
Фурна - 200/220 градуса.
1. Работя тестото в миксер. Предварително не съм активирала маята. Всичко съм сложила накуп и оставих миксера да измеси тестото до гладко и еластично.
Оставя се да втаса за около 30/40- мин.
2. Тестото се дели на 10-/12 бр топки еднакви по грамаж. Ползвах елекн.везна.
Всяка топка се оформя на фитил с дължина около 30/40 см, като в средата е по-дебела, а краищата са по-изтънени. Оформя се бретцел/претцел, като краищата се усукват и се прищипват към долната част в ляво и дясно.
3. Слага се вода в дълбока тенджера да заври, после се намалява огъня да къкри - на всяка ч.ч. вода по 1 ч.л сода - това е ориентира. Всеки оформен бретцел/претцел се потопява във горещата вода и се държи докато изплува и да е променил цвета си, леко да жълтее. Около 30 сек. Изважда се с решетъчна лъжица и се нареждат в тава застлана с хартия. Намазват се с жълтък, малко олио и вода. Ръси се едра сол.
4.Пече се на 220 градуса - 15/20 мин.
Специална сол за бретцел/претцел се продава в френско-италианския магазин, от там съм си купила. Може и да се ползва морска за поръсване, но тя има малко по-различен състав и вкус , според мен.
Това е.ОтговорОтговор с цитат - 17.07.18 03:27#10от: Как да си направим домашни бретцели?2 1/4 чаени лъжици мая
1 1/2 чаши топла вода, 100-110 °
4 1/4 чаши пълнозърнесто брашно
1 супена лъжица сол
1 чаена лъжичка захар
1/2 чаша бадемово мляко - за четкане на върховете на приготвените претцели преди да се пекат
бурканче - за поръсванеОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest