Gotvach.bg»Форум»Чуждестранна Кухня»Петте основни соса, които всеки трябва да знае

Петте основни соса, които всеки трябва да знае

  • 12.10.16 09:59#1Потребител#178244Потребител#178244НовакРегистрация: 12.10.16Град: -Отговори: 1Петте основни соса, които всеки трябва да знаеТова са петте основни соса от френската кухня, наричани на английски "mother sauces", които всеки професионален или любител-готвач трябва да умее.Те са основа на много (повечето) известни сосове.

    Бешамел
    Еспаньол
    Валуте
    Холандез
    Томате

    Малко история...
    В началото на ХХ в. Мари-Антоан Карем назовава Алеманд, Бешамел, Валуте и еспаньол като 4-те основни соса на френската кухня. По-късно Огюст Ескофие разширява и доизглажда сосовете на Карем през 1903г. Той превръща Алеманд в дъщерен сос на Валуте и добавя сос Томате и Холандез към списъкът, масово известен като "Базови сосове на Френската кухня".

    Базовите сосове са разделени на 2 семейства - бели и кафяви. Запръжката може да е в 3 цвята - бяла, кафява, светла.Това са свързващите елементи в соса.

    За кафяв бульон се пекат кокали от телешко и после се поставят в съда за готвене със зеленчуци и вода и се оставят да къкрят на бавен огън за поне 4 часа.Същото се прави с кости от пиле или риба за бял бульон.

    Всички се правят по един и същ начин: Разтапя се масло, добавя се брашно, сместа се готви при постоянно бъркане - до получаване на желаните цвят и завършеност. За светла: готвенето трябва да спре в момента, в който запръжката започне да променя цвета си. Тя е за бешамел и бели сосове. Практически се готви толкова, колкото само да се премахне неприятния вкус на брашното.

    Мога да публикувам всички рецепти за 5-те соса.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest