- 28.05.11 08:40#1Как да варим сладкоИма редица прости правила, които трябва да знаем, когато варим сладко.
Например при варенето на всички видове сладка: често пъти още при снемане от огъня сладкото се озахарява - побелява. Друг път, след като се прибере сладкото в буркана и престои 1-2 дни, почва отгоре да се озахарява. Както при първия, така и при втория случай причината се крие в две неща.
Първата причина е, че не е сложено достатъчно вода. Ако водата е малко,тогава имаме неразтворена захар и въпреки че ще сложим лимонтозу, сиропът се озахарява. Втората причина е навикът да се ръси лимонтозу на прах в почти готовото сладко. Така лимонтозуто не се разтваря и не изиграва своята роля. Ето защо най добре е, ако лимонтозуто се разтвори в малко студена вода и се поръси в сладкото, с което ври още 5-6 минути.
Оплакваме се, че сладката ни стават тъмни. Светло сладко се получава ,когато се вари най-много до 1 кг. захар. За приятния цвят на сладкото играе роля изстудяването. Колкото по-бързо сладката се изстудяват, толкова те стават по-светли и обратно. Това изстудяване става в съд със студена вода. Последната често се сменя. Внимава се да не се пръсне вода в сладкото при смяна на водата.
Ако сладкото мухляса или се получат отгоре тук-там гъбички, това не означава, че сладкото не е годно за консумиране. Веднага мухълът се обира, сиропът се изцежда, кипва се отново, посгъстява се и в него се пускат плодовете. С тях сиропът ври 5-6 минути. Така сладкото става много тъмно, но приятно за консумация.ОтговорОтговор с цитат - 05.06.11 09:53#2от: Как да варим сладкоАз не "варя" сладкото. Приготвям го по начин, който е от майка ми и се получава сладко с хубав цвят, цели плодове, не се захаросва и е много лесно за изпълнение. За какво става дума: изчистените плодове се посипват със захарта (количествата са по ваша рецепта) от предната вечер и се оставят да престоят в хладилник. На другия ден плодовете, захарта и сиропа, който са си пуснали се изсипва в тава и се слага във фурната на долен реотан да се "пече" на около 200C (без да кипи). Разбърква се от време на време (при мен никога не е загаряло) и се пече до каквато гъстота искате.
Не добавям вода, защото плодовете си пускат достатъчно. Ягодите например отделят доста сироп - не го изхвърляйте, ще се сгъсти във фурната.
Вероятно това не е класическа рецепта за сладко, но става много свежо на вкус и цвят. По този начин съм приготвяла ягоди, кайсии, вишни и сливи.ОтговорОтговор с цитат - 09.07.11 08:14#3от: Как да варим сладкоАз правя така сладкото от сини сливи, става разкошно. Слагам и малко карамфилчета, само 3-4 бр. на обикновена тава. ОтговорОтговор с цитат
- 28.08.12 12:31#4от: Как да варим сладкоаз също правя сладкото във фурната,на3кг плод слагам 1 кг захар.За2-3 дни вече е свършило.ОтговорОтговор с цитат
- 13.01.16 02:02#5от: Как да варим сладкоИ аз приготвям сладкото като оставям почистените и нарязани плодове в тава и поръсени със захар, от предната вечер. На другият ден го варя.ОтговорОтговор с цитат
- 16.01.16 09:18#6от: Как да варим сладкоАз варя моето сладко в електрическа тенджера.От както я имам правя сладката си много бързо и лесно.Правя ги дори след рабпта и не усещам,че съм правила зимнина. ОтговорОтговор с цитат
- 16.01.16 09:28#7от: Как да варим сладкоКолко килограма се побират в електрическата тенджера Ирина Андреева Jolie.ОтговорОтговор с цитат
- 04.02.16 09:04#8от: Как да варим сладкоАз го правя като Ванушка и става много хубаво, накрая когато го махна от огъня му слагам листенца индрише, придава му много хубав аромат.ОтговорОтговор с цитат
- 11.02.16 05:02#9от: Как да варим сладкоПосипвам плодовете със захар да устоят. После слагам да се пече в тава във фурната.ОтговорОтговор с цитат
- 13.02.16 08:00#10от: Как да варим сладкоПо принцип слагаме и лимонтозу.ОтговорОтговор с цитат
- 30.04.16 01:18#11от: Как да варим сладкоБлагодаря за информацията.ОтговорОтговор с цитат
- 27.09.16 08:10#12от: Как да варим сладкоМного хубави и полезни съвети БлагодаряОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest