Италианското вино - как да разпознаем качественото?

 • 07.02.18 08:05#1gyunay cebecigyunay cebeciНовакРегистрация: 29.09.17Град: ПерникОтговори: 1Италианското вино - как да разпознаем качественото?Здравейте отново, днес ще си поговорим за италианското вино.
  Как да разпознаваме качественото такова за да му се насладим максимално.
  Да започна с това, което е известно на всички: виното е една от най-древните напитки в света и легендите за неговия произход са безбройни. В някои се казва дори, че не ябълката е плода на греха, а гроздето. Други вярват, че първото вино е направил Ной. В това има логика. Все пак, докато е плавал на Ноевия ковчег е нормално гроздето да ферментира .

  Каквато и дa е истината,
  виното е една много важна и достолепна напитка, която има място в нашия живот.

  Ще изброя първо полезните му качества, а след това ще ви запозная с някои от най-известните италиански вина.

  И така, това може би е единствената алкохолна напитка с наистина полезни свойства. Говоря в частност за червено вино. Точно то е богато на антиоксиданти и аминокиселини, помага за изчистването на плаките от вени и артерии. Консумацията му в умерени количества – по една две чаши на ден наистина ще ви направи по-здрави. Регулира кръвното налягане, отпуска нервите и не на последно място предразполага за секс.

  Защо червено вино?

  Тайната е в направата му. При него се ползва цялото зърно на гроздето, заедно с люспата. Точно в нея са полезните вещества и точно тя дава червения цвят на виното.
  При розето се добавя малко количество люспи за цвят. При бялото вино, люспата на гроздето се отстранява напълно.
  Има изключително малък процент на производство на розе от сорт грозде розе. Там се ползва цялото зърно, а виното е страхотно, но скъпо.
  Все пак да не отричаме белите вина напълно. На едно хубаво, пенливо Шампанско или Просеко не бих отказала никога. При всички случаи ще бъде по-полезно от твърдия алкохол например.

  А сега за италианците и техните вина.
  Да започна с това, че още в древността земите на днешна Италия са били наречени Enotria tellus или Земята на виното. Казват, че всеки италианец, който се ражда, има вино в кръвта си и е естествен приятел и наследник на Земята на виното.
  Мисля, че няма нужда от повече представяне. Все пак в Италия се създават едни от най-качествените и ценени вина в света.
  Друг е въпросът как ние да изберем хубаво и качествено италианско вино по наш вкус. Все пак в това море от вина не всички си заслужават.
  Първо, няма да намерите такова в обикновените магазини в България. Ако сте решили да пазарувате в супера, по-добре си купете българско вино. По този начин няма да си развалите впечатлението от италианските вина.
  Вече има вносители, които предлагат доста добри марки у нас и ние сме едни от тях J. Посетете специализиран магазин, енотека или поръчайте онлайн.

  Но, за да знаете какво да изберете,
  първо си задайте въпроса какво вино вие харесвате? Леко, тежко, отлежало, ароматно, сухо. Когато знаете това аз или продавачът в магазина, от който ще пазарувате, ще ви насочи.
  Обърнете внимание на етикета и цената. Той трябва де е семпъл и естетичен. Когато е много натруфен и подробен, значи виното не струва. Ако сте наблюдателни ще забележите, че на етикетите на италианските вина почти никога няма обяснения за характеристиките на дадено вино. Това е така, защото добрите от тях нямат нужда от представяне. Повечето познавачи знаят какъв тип вино купуват според зоната и името на бутилката. Ако се нуждаете от повече информация попитайте специализирания персонал в магазина. В нашия случай, за всяко вино имаме подробно описание качено в сайта ни veraitalia. Друга важна характеристика, която да ви насочи направо от етикета са наименованията DOC, DOCG, IGP за червените вина. Milesimato или Cuve за белите пенливи вина. Те не се дават просто така. Производителите и вината трябва да ги заслужат.

  ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ….
  ОтговорОтговор с цитат