gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Речник на безглутеновите брашна

Речник на безглутеновите брашна

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45683
Безглутенови Брашна
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Да се научите как да използвате комбинации от безглутенови брашна е тайната на успешното готвене без глутен. Брашното без глутен има различни вкусове, характеристики, употреба и хранително съдържание.

Следващите описания ще Ви помогнат да изберете различни брашна за вашата безглутенова диета или за специфични рецепти без глутен и индивидуални хранителни нужди.

За да предотвратите гранясването, винаги съхранявайте целите зърна и брашната в хладилника или фризера.

1. Амарант

Амарант без глутен

Амарантът на вкус е леко сладък и орехов. Брашното е кремаво, има високо съдържание на влага, бързо покафенява и образува дебели кори. Амарантът се влага добре в рецепти, които не съдържат големи количества течности. Използвайте амарантното брашно като част (до 25%) от общото съотношение на брашното във всички видове смес за брашна без глутен и рецепти за хляб, палачинки, кифли, бисквити и тесто за пица. Амарантът също е отличен сгъстител за запръжки и сосове.

2. Елда

Брашното от елда е силно брашно със земен аромат, налично в светли и тъмни варианти. Използвайте светло оцветеното брашно, за да постигнете най-добри резултати в рецепти без глутен. Брашното от елда добавя белтъчини, фибри, витамини и минерали в рецептите без глутен и може да се използва за направата на вкусни палачинки.

3. Просо

Безглутеново просо

Това малко зърно се смята за най-старото, консумирано от хората. Просото е важен източник на лесносмилаем протеин, витамини и минерали за милиони хора в Африка, Азия и Индия. Прясното просо изглежда като жълто царевично брашно и добавя лек, сладък аромат и донякъде ронлива текстура на печени ястия. Гответе цялото зърно просо като ориз в питателни зърнени закуски, или като заместител на ориз и ечемик в различни рецепти. Добавете малки количества брашно от просо към рецепти за печене без глутен, за да подобрите качеството на храната.

4. Овес

Овесът е с приятен вкус и дъвчаща текстура и добавя протеини, разтворими фибри, витамини и минерали в рецепти без глутен. Използвайте овесено брашно в хлябове, палачинки, кифли, бисквити, торти и мюсли.

5. Киноа

Киноа безглутенова

Киноата е висококачествен източник на протеини. Това древно зърно е основен източник на храна за цивилизацията на инките преди хиляди години. Предлага се като цяло зърно, люспи и брашно.

Семената могат да бъдат използвани за заместване на ориз и ечемик в пилаф, кускус и рецепти за супи. Люспите могат да се използват като заместител на овес. Брашното от киноа има донякъде силен, горчив вкус, може да се използва в малки количества в смеси без глутен и рецепти за печене, за да се подобри хранителното качество. Преди да го готвите, цялото семе трябва да се изплакне в студена вода, за да се отстранят горчивите сапонини - естествено покритие, което се намира върху семената на киноа.

6. Ориз

Бялото оризово брашно и сладкото оризово брашно добавят лекота и текстура към безглутенови печени ястия. Кафявият ориз и брашно добавят фибри и хранителни качества. Бялото и кафяво оризово брашно са неутрално ароматизирани. Използвайте оризовите брашна в комбинация с други брашна без глутен за по-добра текстура и хранително качество. Сладкото брашно от ориз, понякога наричано "лепкав" ориз, не съдържа глутен. То има уникално, желатиново качество. Добавете сладко оризово брашно в малки количества, за да подобрите структурата на печените храни без глутен и като сгъстител в рецепти за сос.

7. Соя

соево брашно безглутеново

Соевото брашно е с естествено високо съдържание на протеини и мазнини, но се предлага като преработен, обезмаслен продукт с ниско съдържание на мазнини. То е бледо жълто и има силен вкус. Добавя влага и текстура към печени продукти и покафенява бързо. Амарантът или соргото работят добре като заместители на соевото брашно в повечето рецепти.

8. Бадеми

Бадемовото брашно е с високо съдържание на фибри и мазнини брашно, което добавя влага, вкус, текстура и хранителна стойност на различни печени ястия без глутен. Ореховите брашна - включително бадеми или лешници, правят вкусни панировки за пиле, риба или зеленчуци. Брашното от ядки може да се използва и за заместване на прахообразното мляко в повечето рецепти, което ги прави полезна алтернатива на млякото.

9. Кокос

Кокосово брашно може да се използва в малки количества в рецепти без глутен, за да се увеличи съдържанието на фибри. То е с почти 60% фибри, има високо съдържание на мазнини и по-ниско съдържание на въглехидрати, отколкото други безглутенови брашна. Кокосовото брашно работи най-добре в рецепти, които включват яйца и има кратък срок на годност. Съхранявайте в хладилник печени продукти, направени от кокосово брашно, за да се предотврати развалянето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest