gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво представляват нутриентите

Какво представляват нутриентите

Angel ValejoAngel Valejo
Новак
83
Нутриенти
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Едва ли е нужно да бъде аргументирано твърдението, че храната е жизненоважна за всяко живо същество - въпреки периодично появяващите се в нета информации за слънцеядство. Всеки отговорен към здравето си човек вече е и добре запознат с важността на разнообразното, балансирано хранене.

Но замисляме ли се какво точно представлява храната? С храната човек приема множество и различни субстанции - и почти всяка от тях има своята роля. Дори инертни за метаболизма материи като фибри и целулоза са особено полезни за перисталтиката на червата. Но онова, което ни дава енергия, което ни поддържа здрави и ни дава материал за изграждане на тялото, са

нутриентите - веществата, без които не можем.

За човека и повечето животни това са въглехидрати, мазнини, протеини, витамини, минерали и вода. И последното място на водата в редицата е условно - всъщност без всичко останало бихме издържали значително по-дълго, отколкото без вода!

Какво представляват нутриентите?

Какво представляват нутриентите
Снимка: Севда Андреева

Това са органични и неорганични химични съединения, без които съществуването на познатия ни живот е невъзможно. Органични са протеините, мазнините, витамините и въглехидратите, а неорганични са водата и минералите. И двете групи са еднакво важни за жизнените процеси. В този контекст органичен означава, че веществото съдържа в структурата си въглерод - основата на живота на нашата планета.

Маркетинговият етикет органична храна е нещо съвсем различно - храна, свободна от химикали. Примерно. Освен на органични и неорганични нутриентите са разделени по още един признак -

макронутриенти и микронутриенти

Какво представляват нутриентите

Макронутриенти са веществата, от които тялото се нуждае в големи количества през кратки интервали. Такива са протеините, мазнините, въглехидратите и водата. При системен недостиг на един или повече от тези елементи общото функциониране на тялото бива нарушено и възникват предпоставки за заболявания - което е лесно обяснимо, като се вземе предвид ролята на макронутриентите:

- снабдяват организма с необходимите калории енергия;

- имат основна роля в изграждането и поддържането на мускулите и тъканите;

- имат основна роля в поддържането на нормална телесна температура;

- осигуряват правилното функциониране на клетките;

- спомагат за синтеза на ензими и хормони;

- осигуряват условия за запазване на полезната чревна микрофлора.

Микронутриенти са веществата, които организмът изисква в по-малки количества и запазва за по-дълго време, отколкото храната. Такива са витамините, минералите, антиоксидантите и фитохимикалите - и може да се каже, че ако макронутриентите хранят тялото, то микронутриентите хранят отделните клетки. Ролята на микронутриентите за доброто състояние на организма е не по-малко важна:

Какво представляват нутриентите

- поддържат различни органи и системи (витамин А за зрението, витамин D за костите и т.н.);

- участват в синтезирането на ензими и хормони, без които развитието и функционирането на тялото е невъзможно;

- имат основна роля в метаболитните процеси, особено на клетъчно ниво.

Любопитно отклонение от схемата са калцият, магнезият, калият, фосфорът, сярата и натриевия хлорид. По същество тези вещества са минерали, което ги подрежда при микронутриентите, но за организма те са нужни в по-големи количества, за това често биват класифицирани като макронутриенти.

Дефицитът на микронутриенти е честа последица от еднообразно, небалансирано и некачествено меню - което неминуемо дава отражения върху общото здравословно състояние. Добрата новина е, че нормалните нива могат лесно да бъдат възстановени както с правилно хранене, така и с прием на нужните добавки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest