gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво представляват сладките картофи батати?

Какво представляват сладките картофи батати?

Батати
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Сладките картофи, наричани още батати, са грудков зеленчук, чиято родина е Централна Америка. Той е добре приет в целия свят, след като е пренесен почти навсякъде. Азия е континентът, където се предлага най-богато разнообразие от рецепти за ястия с батати. Този континент е и най-големият производител на батати. И все пак нека видим по-подробно какво представляват сладките картофи батати.

Сладки картофи и обикновени картофи

Батати
Снимка: Евтини Рецепти

Ако трябва да сравним сладкия картоф с обикновения, разликите не са малки. Сладките картофи са по-големи по размер, с продълговата и спесната форма. По цвят външно са бели, оранжеви, червени до много тъмно червен цвят. Вътрешността им е бяла, жълта или оранжева.

Ако трябва да ги сравняваме с обикновените картофи по отношение на полезни вещества, то везните ще наклонят силно към бататите. Те съдържат витамини, микроелементи, фибри, антиоксиданти и растителни захари. Благодарение на състава си, сладките картофи повишават имунитета. Те съдържат въглехидрати, които се усвояват бавно от организма, така наречените бавни захари, подходящи за хората с диабет.

Фибрите в тях пък нормализират кръвната захар. Високите нива на фолиева киселина ги правят подходящи за хранене при бременност. С бататите ще източници витамин B6, който укрепва сърцето. Съдържанието на витамин D в този зеленчук действа срещу чупливи кости, успокоява нервната система и проблеми с щитовидната жлеза.

Ястия от сладки картофи

Батати
Снимка: Марияна Петрова Иванова

Освен че притежават много здравословни качества, сладките картофи са изключително вкусни и ароматни. Могат да се подправят с различни подправки - лимон, чесън, лют пипер, зехтин и много други подправки за картофи. Приготвянето на сладки картофи е лесно, то е както на познатия ни картоф, рецептите - разнообразни и възможностите за вкусна изненада за близки и приятели са много.

Могат да се консумират варени - в състава на различни картофени салати, пюрирани, в кремсупи и различна гарнитура за месо. Може да се приготвят печени в различни варианти и подправени с ароматни подправки. Най-познат начин за готвенето им е чрез пържене, но при тази обработка съществуват същите рискове, както и при пърженето на обикновените картофи, където растителните мазнини стават канцерогенни при високата температура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest