gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим леща

Как да приготвим леща

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Готвач
40573
Как да приготвим леща
Снимка: Sevdalina Irikova
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

1. Избери твоят вид леща

Лещата е високопротеинов, богат на фибри продукт, който се готви бързо и не изисква предварително накисване като други зърна. В зависимост от разнообразието от леща, която избирате, те могат да се приготвят до гладко пюре или да запазят своята форма и твърдост след сваряване. Докато червената, жълтата и кафявата леща се готвят бързо (около 20 до 25 минути), зелена леща или френска леща от Пюи може да изисква повече време (около 40 до 45 минути).

Следващите инструкции са за основния кафяв сорт леща. Ако готвите зелена леща, просто увеличете времето за готвене. Ако приготвяте червена или жълта леща, имайте предвид, че те ще се размекнат.

2. Очистете и измийте лещата

Жълта леща

Преди да започнете, лещата трябва да се сортира и да се изплакне. Разстелете лещата върху равна повърхност (хартия за печене работи добре), така че всички зърна да са видими. Отстранете всички камъни, мръсотия, повредена леща или други отпадъци.

Поставете очистената леща в гевгир или купа и изплакнете добре с хладка вода, за да отстраните всички фини частици. Ако дупките във вашия гевгир са прекалено големи, за да се задържи лещата, малка купа ще свърши работа. Просто напълнете купата с вода, разклатете лещата и след това внимателно изсипете колкото е възможно повече вода. Повторете два до три пъти.

3. Варене на лещата

Супа от червена леста

За всяка чаша леща, която се приготвя, използвайте една и половина чаши вода. Поставете водата в тенджера без лещата. Изчакайте я да заври и след това добавете сортираната и измита лещи. Оставете сместа да заври отново, след това намалете топлината до ниска, поставете капак отгоре и оставете да къкри 20 минути.

Ако желаете, билките и подправките могат да се добавят към водата за допълнителен аромат. Солта не трябва да се добавя, тъй като това може да попречи на омекването на лещата.

4. Тествайте текстурата на лещата

Леща
Снимка: Нина Иванова Иванова

След двайсет минути използвайте вилица, за да отстраните няколко лещи от кипящата вода. Опитайте лещата, за да тествате текстурата. Лещата трябва да бъде нежна и донякъде твърда, но не и хрупкава. Ако лещата все още не е на желаното ниво, оставете да къкри още пет минути и отново проверете. Повторете това, докато лещата достигне желаната текстура.

Забележка: Не забравяйте, че зелената леща може да отнеме до 45 минути, за да омекне. Червената и жълтата леща ще се разпаднат бързо по време на готвене и ще образуват пюре, вместо да запазят формата си.

5. Вече може да продължите според рецептата, за която ви е нужна: супа, яхния, салата или нещо друго.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest