gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои напитки са макробиотични?

Кои напитки са макробиотични?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45683
водата е най-добрата макробиотична напитка

Макробиотичната диета е популярен начин на хранене в Япония, както и сред някои други общности по света. Повечето от писанията за макробиотици се фокусират върху храни и почти не споменават напитки. Оказва се, че има и напитки, които са макробиотични.

Всеки, който ще практикува тази диета, неизбежно ще трябва да си зададе въпроса: Колко и какво да пия при макробиотична диета?

Колко трябва да пия?

При макробиотичното хранене водата и другите напитки се считат за ин, а основната част от диетата я измества в посока на ян. Ето защо се препоръчва да пиете достатъчно, за да се почувствате "удобно" (т.е. не неприятно жадни) и да пиете достатъчно малко, че урината да е ярко жълта.

Ето кои напитки са макробиотични:

1. Вода

Някои строго практикуващи макробиотици твърдят, че единствената напитка, която трябва да пиете, е чиста изворна вода. Без лед, без карбонизация и без добавки (чай, билки, плодови води). Преварената вода ви дава бонусни точки за макробиотици. Повечето макробиотици и автори по въпроса също пият други напитки, така че не се чувствайте зле, ако просто не можете да живеете само с вода. Само не забравяйте, че другите напитки трябва да са леки, не стимулиращи, за да останат балансирани Ин и Ян.

2. Зелен чай Банча

чай банча е отлична макробиотична напитка

Банча е зелен чай от Япония. Той може да бъде направен от листата или листата и стъблата на чайното растение. В макробиотиката се препоръчва чаят, приготвен от клонките / стъблата на растението, известен също като „Кукича“. Банча е предпочитана макробиотична напитка, тъй като е с естествено по-ниско съдържание на кофеин и следователно по-малко стимулиращ.

3. Билкови чайове

Билковите „чайове“ в света на макробиотичните напитки включват чай от глухарче (направен от корените на растението), комбу чай или комбуча (произведени от комбу водорасли), Мю чай ( известен също като "Мю 16 чай" поради 16-те планински билки *, които бащата на макробиотиците, Джордж Осава, използва в оригиналната му рецепта).

*корен от японски магданоз, мандаринова кора, корен от женско биле, атрактилис, кипарис, канела, ядка ​​на праскова, корен джинджифил, римания, карамфил, корен от божур, японски женшен и др.

чай от комбуча - макробиотична напитка

4. Напитки за "пестеливо" консумиране

Следните напитки се считат за подходящи, но за "случайна" и по-рядка консумация:

Соево мляко

Бира / саке

Пресен плодов сок

Зелен чай

Имайте предвид, че напитки като чай от мента и чай от джинджифил могат да бъдат стимулиращи и трябва да се консумират пестеливо.

5. Зеленчукови сокове

Зеленчуковите сокове понякога се пият от макробиотици, макар и доста пестеливо и повече като лекарства, отколкото като напитка. Тези напитки често са много хранителни. Има много видове такива сокове, но от малко по-внимателно подбрани растения. Тези сокове имат версия и с боб, като се използва Адзуки боб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest