Розмарин

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
24824k
Розмарин

Розмаринът представлява вечнозелен полухраст с дървенисто стъбло и миризливи вечнозелени игловидни листа. Розмаринът достига височина от 20 до 80 см. Клончетата му са покрити с тесни, линейни, завити в краищата, белезникави отдолу листа. В основите на тесните листа на розмарина са събрани в снопчета цветове, които са синкави или виолетови на цвят. Розмаринът цъфти от юни до август, като плодовете му наподобяват орехчета.

Популярността на розмарина идва още от древните гърци, които са го ценили като свещено растение. В Европа розмаринът е донесен от монаси, като след това широко започва да се използва в Португалия, Испания, Италия, Франция, Гърция, Англия, Скандинавия и Германия.

В България популярността на розмарин не е толкова голяма. Розмаринът като естествена диворастяща култура се среща по цялото Средиземноморие, Черноморието и по-специално в Кипър. Още в библейските времена розмаринът се споменава, каро растящ по хълмовете на Ливан. Други имена, с които е известен още розмаринът е ливанче, бабин косъм, индирлия и морска роса.

Сух розмарин

Отглеждане на розмарин

Името розмарин идва от латинското име rosmarinus, което навярно означава морска роса. Днес розмаринът може да се отглежда в градини и балкони. Отглеждането в саксии изисква розмаринът да се подстригва, за да не стане рехав и не толкова красив. В градина той може да израсте доста голям и все още да не загуби привлекателността си.

Розмаринът може да се размножава от съществуващи растения чрез отрязване на връх с дължина 10-15 см, махане на няколко листа от долния му край и директно забождане. Най-големи производители и доставчици на розмарин по настоящем се явяват Франция, Италия, Испания и Гърция. Розмаринът е подправка, на която се използват листата. Химичният състав на листата на розмарина съдържат до 2% етерични масла, дъбилни вещества, смоли и др. Според изследвания розмаринът може да се използва като консервант и като добавка за някои видове напитки.

Розмаринът вирее най-добре на слънчево и топло място, като понася и по-сух въздух. Важно е растението на розмарина да да се пази от течение. То трябва постепенно да привиква към промяната на температурата и светлината. Препоръчително е през есента розмаринът да се внася за по 1 - 2 седмици на полусянка, преди да се внесе окончателно на закрито. През пролетта и лятото розмаринът може да стои на балкона. За зимата оптималната температура в затворено помещение е 10-12 градуса, а през лятото минималната трябва да е 20, ако растението е на открито.

Приложение на розмарина

Важно е да знаете, че розмаринът притежава силен сладникав аромат на камфор, напомнящ мириса на бор. Като подправка розмаринът е предпочитан заради много пикантния и леко остър вкус. Розмаринът намира широко приложение и във фармацефтичната промишленост, където се използва за изготвяне на лекарствени препарати, лекарствени чайове, настойки, мазила, пластири. Изключително широко приложение розмаринът намира в получаването на етерични масла, които се използва и в козметичната промишленост.

Подправката розмарин се получава от стритите листа на растението. В неголеми количества най-вече заради особено силния аромат и вкус, розмаринът е подходящ като притурка към супи, салати, месни пълнежи, към печено месо, печени птици, гъби, варена риба, червено и бяло зеле и към маринати. В умерени количества розмаринът придава особен аромат на месни, пилешки, спаначени и грахови супи.

Розмаринът придава доста приятен вкус на меки сирена, картофи, пернат дивеч, риби, яйчно тесто, като същевременно е отлична подправка за агнешко, гулаш от говеждо, овнешко и доматена супа, а също така на говеждо, овнешко и телешко. Розмаринът е и подходящ да се сложи на меса, приготвени на грил.

В кулинарията розмаринът се използва най-вече заради способността му да потиска специфичната миризма на някои видове меса, като овнешко и свинско. Специалистите отдавна знаят, че розмаринът придава на месото дивечов аромат. Като цяло розмаринът се използва също както и дафиновия лист. Важно е да се знае обаче, че при прекалено дълго задържане розмаринът може да придаде на блюдото горчив вкус.

Агнешко с розмарин

Ползи от розмарина

Многобройни са ползите от розмарина върху човешкия организъм. Розмаринът е ефективно средство срещу метеоризъм. Той подобрява храносмилането и оказва силно раздразващо действие върху кожата. Етерично масло от розмарин се използва за разтривки, укрепва нервите и разширява кръвоносните съдове.

Розмаринът оказва и лечебно действие при ниско кръвно налягане, нервно разстройство, чувство за напрегнатост. Изключително полезно средство е розмаринът при състояния на общо изтощение и полова слабост. Способства за повишаване отделянето на стомашен сок, като по-специално оказва благоприятно действие върху цялостната дейност на стомаха и червата.

Смята се, че ароматът на розмарина може да окаже благотворно влияние върху дългосрочната памет и дори да подпомогне дейностите на мозъка, които са свързани със смятането.

Чай от Розмарин

Чаят от розмарин е изключително полезен за кръвоносната система, тъй като увеличава притока на кръв в тялото. Някои антиоксиданти в розмарина предпазват от деменция и болест на Алцхаймер.

Розмаринът може да помогне за подобряване на чернодробните функции. Отдавна са известни и полезните свойства на розмарина по отношение на неприятната мигрена.

Народна медицина с розмарин

В българската народна медицина розмарин се използва при нарушения на менструалния цикъл и за подобряване на апетита. Използва се и при сърдечни неврози, кашлица и астма, а във вид на пластири - при ревматизъм. Приемайте го под формата на извлек - залейте 1 ч.л. изсушен розмарин с 200 мл вряща вода и запарете за около 4 часа. Прецедете и пийте сутрин и вечер на гладно.

Използва се и като дезинфектант на кожни рани под формата на водни бани. Половин час преди къпане поставете във ваната марлена торбичка, в която има 50 г марля с розмарин на прах.

Етерично масло от розмарин

Оказва се, че маслото от розмарин е отлично средство в борбата със стареенето. Редица са медицинските и терапевтични приложения на маслото. Трябва да се има предвид, че то е силно и много концентрирано, поради което не бива да се използва в чист вид, за да се избегнат нежелани странични ефекти.

Маслото от розмарин действа противовъзпалително и успокояващо. Често се използва за масажи при преуморени мускули или травми при спортисти.

Масло от Розмарин

То успешно намалява възпаления, причинени от артрит и хемороиди. Използва се и за лечение на повърхностни рани, ожулвания и одрасквания. Убива вредните микроорганизми, които биха инфектирали раните и по този начин помага за по-бързото им заздравяване.

Етеричното масло от розмарин може да се добави и към пастата за зъби. То ще убие бактериите, които влошават дъха ви и ще освежи устната кухина.

Маслото от розмарин може да се използва за лечение за различни дихателни проблеми, като за облекчаване на симптомите се вдишва внимателно аромата му.

Вреди от розмарин

Макар и да има редица ползи за здравето, оказва се, че розмаринът може да бъде и опасен. В следващите редове ще разгледаме някои от най-често срещаните странични ефекти от ароматната билка, както и кога трябва да се внимава с приема ѝ.

На първо място не бива да се забравя, че розмаринът има много силно диуретично действие, което в някои случаи може да доведе до стомашно разстройство и последващо обезводняване на организма.

Хора, които имат проблеми с отделителната система, също трябва да внимават с розмарина, защото билката причинява затруднения в работата на бъбреците.

Не бива да се консумира от бременни жени, тъй като причинява контракции, а те от своя страна може да провокират преждевременно раждане.

Както вече споменахме в горните редове, розмаринът повишава кръвното, което го прави подходящ при хора с ниско кръвно и крайно неподходящ при хора с високо кръвно налягане или хипертония. Не се препоръчва и за болни с епилепсия.

Чаят от розмарин действа ободряващо и е добра алтернатива на сутрешното кафе, но не бива да се приема вечерно време именно поради този ободрителен ефект.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес