gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любимите топли ястия за студените зимни дни

Любимите топли ястия за студените зимни дни

Храна за ДушатаХрана за Душата
Дарт Вейдър
1582k
Зимни ястия
Снимка: Sevdalina Irikova

Зимата може да е тягостна и мрачна, но много плодове и зеленчуци чакат да заживеят нов живот в кухнята ни. Това е време, в което старите зеленчуци, цитрусите или екзотичните плодове пасват чудесно на ястията под формата на сос или като гарнитура на дивеча например. Защо да не се насладим на зимата, след като можем и да използваме масло, сметана и сирене, за да придадем повече вкус на топлите ястия?

Зимата е тук, когато градусите карат бузите ни да се изчервяват и прозорците да се заскрежават. Но зима е и когато можеш да се прибереш и да усетиш вкусния мирис на сготвената във фурната или в тенджерата вечеря.

Това е сезонът на зеленчуковите супи, но и на вкусния зеленчуков огретен или фондю, които могат да са и перфектна гарнитура към печеното месо.

Нетрайните ястия също са за препоръчване през зимата, тъй като по това време на годината те могат да издържат няколко дни и често дори са по-вкусни, когато се затоплят отново.

Зимата е сезонът на горещата кухня, на консервираните зеленчуци, на артишока, на пащърнака, на картофите, тиквата, ряпата, които позволяват да се изпълнят приказно много рецепти и да се открадне светлината на прожекторите от месото и рибата.

Ето няколко идеи, ако решите да си “поиграете” в някоя от дългите зимни вечери.

Зимна супа

Любимите топли ястия за студените зимни дни

Зимата е идеалният сезон за топла супа. Тя може да бъде кремсупа от останали на балкона зеленчуци или пилешка със зеленчуци в горещ бульон. Разбира се, една от най-любимите супи на зимата е вкусната боб чорба. Изборът е ваш!

Фондю

Любимите топли ястия за студените зимни дни

С него може да придадете на масата си атмосферата на зимна ваканция в планината. Рецептата е лесна и бърза за приготвяне. Има много версии на фондюто - според съставките и региона. Често в него присъства твърдо сирене или кашкавал във всичкото им многообразие у нас и по света, както и масло, чесън, вино и парчета хляб.

Пай

Любимите топли ястия за студените зимни дни

Идеална за зимата е рецепта за пай от бутертесто с картофи и сирене. Тя е подходяща за обилно предястие или вкусно основно ястие. Тази рецепта е съставена от хрупкаво бутертесто, тънки филийки от картофи, филийки пушен бекон и парчета кашкавал или сирене, които се разтопяват и придават невероятен вкус на храната.

Огретен

Любимите топли ястия за студените зимни дни

Това е ястие, в което приготвянето на тестените изделия е ключът към успеха, а съставките са неговият връх. То е лесно и бързо за направа и не струва скъпо. Достатъчно е да имате фусили, риба тон, масло и една дузина подправки, сред които праз лук, чесън, стар лук, сушена мащерка, сол и др. А, да - и няколко капки сок от лимон и от портокал.

Свинско печено

Любимите топли ястия за студените зимни дни
Снимка: Sevdalina Irikova

Печеното свинско винаги е на мода, но през зимата то е истинският господар на храната. Печено, на скара, със зеле или с картофи, ароматът му винаги сгрява. Извън традиционните рецепти, то може да бъде приготвено и с мляко. Този начин ще ви спести неудобството, че може да не сте го сготвили перфектно. Достатъчно е да го приготвите бавно в смес от мляко и пилешки бульон и овкусено с чесън. Така месото ви ще стане меко, нежно и с невероятен вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest