Как да изчистим котлен камък от кана
Как очистить чайник от накипиKako da očistimo kamenac iz bokala
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как да изчистим котлен камък от кана

Как да изчистим котлен камък от кана

Мария СимоваМария Симова
Автор
48021k
Почистване на котлен камък от кана
Точило за ножове с различни наточвания
Практичен аксесоар за вашия дом:
Точило за ножове с различни наточвания
20.00 лв.
Виж ››

Всяка домакиня се сблъсква често с проблема с образуването на котлен камък в каната или чайника. И няма значение какъв е чайникът - електрически или обикновен, необходимо е да не го изоставяте с котлен камък, а да го почиствате от него навреме.

Как се образува котлен камък?

Водата съдържа различни минерали и соли в различни количества. Някои от тях, калциеви и магнезиеви соли, образуват твърда утайка при кипене. Колкото повече соли във водата, толкова по-бързо се появява слой котлен камък. Разбира се, водата може да се пречиства с помощта на филтри, но това само ще забави образуването на варовик. В обикновените чайници котленият камък се образува по дъното и вътрешните стени, а в електрическите чайници - върху нагревателния елемент, който влиза в контакт с водата.

Много производители на чайници и кани препоръчват използването на специални препарати за отстраняване на котления камък. Тях можете да ги откриете почти във всички магазини и супермаркети. За да премахнете варовика, трябва стриктно да се придържате към инструкциите и препоръките на почистващото средство, за да не повредите частите на устройството.

Почистване на котлен камък с лимонена киселина

Премахването на котления камък с лимонена киселина е доста прост, достъпен и ефективен начин. Подходящ за всички видове кани (неръждаема стомана, керамика, емайлирани, електрически пластмаси и стъкло) е умерен или слаб варовик.

МЕТОД: 20 г лимонена киселина се разтварят в 1.5 литра вода, изсипете получения разтвор в каната и оставете да заври. След което накиснете за още 30 минути или да се охлади напълно. Излейте течността и изплакнете внимателно с мека гъба. Налейте отново чиста вода и я кипнете, излейте я и изплакнете каната.

Почистване на котлен камък с оцет

Почистване на котлен камък

Налейте в каната 1 литър вода и 100 мл оцет, включете каната да заври водата и оставете да накисва за 5-10 минути. Тази процедура повтаряте и оставяте да накисва за 20 минути. Излейте сместа и измийте внимателно с мека гъба. Налейте отново чиста вода, кипнете водата и излейте, изплакнете каната.

Почистване на котлен камък със сода бикарбонат

Налейте в каната 1 литър вода и включете да заври. Във врялата вода сипете 1-2 с.л. сода бикарбонат и оставете за 30 минути да накисва. Измийте добре с мека гъба и налейте чиста вода, включете за заври. Излейте водата и изплакнете каната.

Сода, оцет и лимонена киселина за дебел и стар котлен камък

Котлен камък

За този троен удар по варовика налейте 700 мл вода в каната и добавете 3 с.л. сода бикарбонат и оставете да заври, накиснете за 10 минути и излейте разтвора.

Налейте 700 мл вода и добавете 2-3 с.л. лимонена киселина и оставете да заври, оставете да накисне за 10 минути и излейте. Налейте 700 мл вода в каната и 250 мл оцет, оставете да заври и накиснете за 5 минути, излейте разтвора. Измийте внимателно каната с мека гъба и отново налейте чиста вода, оставете да заври и излейте водата, изплакнете каната.

За слаб и умерен котлен камък използвайте лимон

Налейте вода в каната, включете да заври и пуснете две четвъртинки лимон, оставете да накисва за 60-90 минути до пълно охлаждане, излейте сместа и изплакнете каната с мека гъба. Налейте отново чиста вода и оставете да заври, излейте водата и изплакнете каната.

Полезни съвети при премахване на котлен камък

- Използвайте само филтрирана или бутилирана вода за варене;

- Една и съща вода се вари само веднъж в каната, за следващо варене добре е да е с прясна вода;

- Измивайте каната отвътре с мека гъба без миещи препарати поне веднъж на ден. При възможност е най-добре след всяко варене да обирате останките от вода в каната след използване;

- Не оставяйте остатък от вода след използване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest