gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-добрите алкални храни

Най-добрите алкални храни

ХрисиХриси
Новак
14844
алкални храни

Алкалните храни са приятен и лесен начин да възвърнем баланса в организма си, ако сме го загубили, да увеличим енергията си, да подобрим метаболизма и храносмилането, да подсилим имунитета си.

Това са храни, които съдържат вещества, подпомагащи функционирането на всички процеси в организма, храни, които трябва да бъдат част от менюто ни, за да сме в добро здраве. Ето едни от най-добрите алкални храни, които е хубаво да консумирате ежедневно.

лимони

1. Лимон – първенецът по съдържание на витамин С. Цитрусите са едни от най-добрите алкални храни, а лимонът държи челната позиция и тук. Той е богат и на антиоксиданти, минерали и диетични фибри, което го прави чудесен за всекидневна консумация. Естествен противник на настинките, който подобрява имунната система.

2. Къдраво зеле – произлиза от семейство кръстоцветни зеленчуци и е прекрасният зеленчук, отличаващ се със способността си да намалява холестерола и да пречиства организма. С богато съдържание на антиоксиданти, той намалява риска от развитието на ракови клетки и предотвратява киселинно увреждане.

спанак

3. Спанак – един от най-здравословните продукти, популярен с богатото си съдържание на полезни елементи. Той съдържа витамини, минерали, фибри и протеини, които съдействат за правилното функциониране на процесите в организма. Алкалният елемент, който спанакът съдържа, е хлорофил.

4. Краставица – един от най-често консумираните зеленчуци, особено през топлите месеци. Неговото предимство се крие в 95-те % вода, от които е съставен. Освен че е един от най-добрите алкални храни, краставицата е и един от най-нискокалоричните хранителни продукти. Тя съдържа редица витамини и полезни вещества, както и антиоксиданти, които предотвратяват появата на хронични заболявания.

авокадо

5. Авокадо – хората го избягват, заради високо съдържание на мазнини, но това са полезни мазнини, които не водят до покачване на теглото. Напротив, те съдейства за намаляване нивата на холестерола, киселинността. Авокадото има и противовъзпалителни свойства.

6. Броколи – децата им се мръщят, но броколите са зеленчук, който е задължителна част от менюто и то по няколко пъти седмично. С високо съдържание на диетични фибри, антиоксиданти и хлорофил, те се нареждат сред здравословните продукти, прочистващи организма и намаляващи киселинността в кръвта. Влияят положително върху метаболизма и имунитета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest