gotvach.bg»Статии»Диети»Как да си контролираме теглото?

Как да си контролираме теглото?

Яжте плодове, за да контролриате теглото си

За да отслабнете, не е задължително да се откажете от вкусна храна.

Много хора в нашата страна са с наднормено тегло. Днес това е не само естетически проблем, тъй като наднорменото тегло носи много неудобства, влошава качеството на живот и влияе отрицателно на здравословното състояние като цяло.

Стресът, проблемите на работното място и в семейството, постоянната липса на време за себе си често водят до факта, че основният източник на удоволствие става храната - вкусна, мазна, пикантна, сладка, висококалорична. Това ни кара да стигаме до пристрастяване към храната и преяждане. Как да се откажем от лошите хранителни навици и да контролираме теглото си?

Променете отношението си към храната - възприемайте го като средство за поддържане на живота, а не като вечен източник на удоволствие или като утеха при лични проблеми. Заменете захарта с мед, плодове, сушени плодове и др.

Вместо сода и газирани напитки трябва да пиете само 100% сок, който не съдържа захар. Избягвайте обикновени млечни продукти, купувайте само без мазнини. Откажете се от майонеза и други индустриални сосове.

След основното хранене и преди десерта, вземете почивка - почистете масата, измийте чиниите, отвлечете вниманието си. Важно е да продължавате да се наслаждавате на любимите си ястия, но в същото време да наблюдавате консумираното количество.

Индексът на телесна маса се изчислява като съотношение на телесното тегло в килограми към височината на човек, умножено по две.

За да контролираме теглото си, трябва да се ограничаваме от мазни, пикантни, солени и сладки продукти. Затлъстяването може да доведе до много заболявания.

Намалете вечерното хранене, за да контролирате теглото си

Всяка седмица (или по-често) проверявайте килограмите си, ако теглото ви е повече от желаното, намалете храненето вечер! И за подобряване на здравето - винаги четете състава на храната, която ядете.

Добре ще е да си водите хранителен дневник - където ще можете да записвате всички наблюдения и употребявани калории.

Спортът също е добър начин за контролиране на теглото. Специалистите препоръчват редовни тренировки под ръководството на треньор, който ще ви направи индивидуална програма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest