gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да приготвим и консумираме Драконовия плод

Как да приготвим и консумираме Драконовия плод

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45687
екзотична салата с драконов плод
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

Драконовият плод, известен също като питахая, е красив тропически плод, който е сладък и хрупкав. Вкусът му е малко като кръстоска между киви и круша.

Въпреки че може да изглежда смущаващо, рязането и приготвянето на този екзотичен плод е лесно. Можете да му се насладите като го включите в плодови салати, вкусни напитки и десерти, а е и прекрасна, здравословна закуска сам по себе си.

Този плод се отглежда в Югоизточна Азия, Мексико, Централна и Южна Америка и Израел. Растението всъщност е вид кактус, който включва само около 20 различни вида.

Драконовият плод съществува в три цвята. Две разновидности имат розова кожа, но едната има бяла плът, а другата е червена. Третият вид има жълта кожа с бяла плът.

Драконовият плод е с ниско съдържание на калории и предлага множество хранителни вещества, включително витамин С, фосфор и калций. Той също така доставя добро количество фибри и антиоксиданти.

Как да го изберем и съхраним?

Драконовите плодове могат да бъдат открити през цялата година, въпреки че сезонът достига върхове през лятото и продължава до началото на есента. Неговият нестандартен външен вид го прави лесно забележим на всеки пазар. В нашата страна може да се открие в големите хипермаркети.

За да изберете зрял плод, потърсете такъв с ярка, равномерна кожа. Няколко петна по кожата са нормални, но ако плодът има много петна, той може да е прекалено узрял.

Задръжте плода в дланта си и опитайте да натискате кожата с пръсти. Тя трябва да поддаде малко, но не трябва да бъде прекалено мека. Ако е много твърда, ще трябва да узрее за няколко дни.

Зрелите плодове могат да издържат няколко дни. За да го съхраните по-дълго поставете плода в запечатана торбичка и го съхранявайте в хладилника. Този плод може да вземе вкусове и миризми на друга храна, така че защитата е необходима.

драконов плод

Не режете драконовия плод, докато не сте готови да го изядете. Веднъж нарязан, той трябва да бъде охладен в плътно затворен контейнер, точно както повечето отрязани плодове. Може да остане свеж за един ден, може би малко по-дълго, в зависимост от това колко е зрял. След като плътта започне да се оцветява и да става на каша, време е да го хвърлите.

Как да нарежете драконовия плод?

Плодът се реже лесно. Плътта отвътре може да бъде бяла или червена, но и двата вида имат малки черни семена, които са годни за консумация, също като при кивито.

Поставете плода на дъска за рязане или друга чиста повърхност. Срежете плода направо по средата с остър нож, а след това на по още две части.

Как да отделим плътта?

Отделянето на плътта на плода е доста просто и подобно на авокадо. Обърнете внимание, че кожата не е ядлива. С помощта на лъжица отделете вътрешността от кожата. Запазете кожата за сервиране, ако желаете.

Също като при авокадото, някои фенове на драконовите плодове просто ще изядат плътта от кожата. Това е идеалният съд за тази бърза закуска-просто вземете лъжица и й се насладете.

Драконовите плодове се съчетават перфектно с рибни ястия, особено треска и риба тон. Сладкият им вкус ги прави подходящи и за някои вкусни напитки. Можете бързо да направите плодов сок със сокоизстисквачка или да използвате месото на плода и да си приготвите смути. След като опознаете вкуса на драконовите плодове, ще можете измислите много други начини да го ползвате.

Забавлявайте се и вижте какво може да направи с някои от любимите ви рецепти. Не забравяйте, че той се съчетава добре с почти всички тропически плодове, така че можете да го смесвате с манго, папая, ананас или каквото още искате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest