gotvach.bg»Статии»Любопитно»Устойчиво нишесте - същност, консумация, ползи

Устойчиво нишесте - същност, консумация, ползи

ХрисиХриси
Новак
14838
Зелените банани са източник на устойчиво нишесте
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Щом чуят думата нишесте, повечето хора си правят асоциация с различни сладки изкушения, паста и други не толкова полезни храни, най-вече за тяхното тегло. Необходимо е да разберете обаче, че има различно между обикновеното и устойчивото нишесте, което е коренно различно.

Ето в какво се състои разликата между двете. Устойчивото нишесте не се разгражда в стомаха. То отива директно в дебелото черво, където се преобразува в мастни киселини, чието действие благоприятства баланса в тази част на организма. Това нишесте е здравословно и полезно. Основната роля на устойчивото нишесте е да подхранва добрите бактерии в чревната флора.

Цели четири вида устойчиво нишесте

Храни с устойчиво нишесте

Първият е такъв, който не се разгражда и усвоява. Съдържа се в бобовите растения и семената.

Вторият се променя след термична обработка и може да се усвои от организма само тогава. Среща се в царевицата, суровите картофи и зелените банани.

Третият се получава от термичната обработка на обикновено нишесте и последващо охлаждане. То е съставка в охладени или сварени храни – картофи, боб, леща, нахут, ориз.

Четвъртият вид е добре да се избягва, тъй като е химически преработени и се съдържа в храни като чипс, хляб, разни снаксове и т.н.

Вече споменахме, че устойчивото нишесте подпомага доброто здравословно състояние на целия организъм. Ето как го прави:

1. Балансира кръвната захар – високата кръвна захар е предшественик на редица проблеми и заболявания. Нишестето се грижи за поддържане на нормално ниво и е превенция срещу болести, причинени от висока захар.

2. Стимулира свалянето на излишни килограми – чрез съдържанието на значително по-малко калории от обикновеното нишесте, създаване на чувство за ситост за по-дълго време и съответно по-малък прием на храна.

Устойчиво нишесте - същност, консумация, ползи

3. Намалява риска от рак на дебелото черво – благоприятства здравето на чревната флора чрез предотвратяване растежа на ракови клетки в дебелото черво.

4. Подобрява храносмилането – казахме, че устойчивото нишесте подхранва полезните бактерии в червата. Те, от своя страна, съдействат не само за подобряване на храносмилането, а и за по-доброто здраве на целия организъм - както физическо, така и психическо.

5. Съдейства за намаляване на възпаленията в организма – нещо изключително важно, тъй като продължителното възпаление би могло да има опустошителен ефект върху организма и човешкото здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest