gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Най-известните сортове бяло грозде

Най-известните сортове бяло грозде

Най-известните сортове бяло грозде
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Една от първите култури, които човекът започва да отглежда още в най-дълбока древност, е лозата. Така се появяват и двата основни вида грозде - бяло и червено, култивират се и различни сортове на бялото и червеното грозде.

Днес съществуват десетки сортове грозде с различни вкусови качества, от които се правят различните марки бели и червени вина. Ще се спрем по-подробно на бялото грозде, на някои от най-известните видове за консумация, както и за производство на бяло вино.

Бяло грозде - състав, съдържание на полезни вещества и използване

Бялото грозде по състав съвпада с червеното, тъй като по същество те са един и същи вид плод. От съдържанието в бялото грозде се отличава глюкозата, която е полезна при сърдечни заболявания. Този вид грозде съдържа и други полезни съставки - витамини D, В1, В2 и С, калций, натрий, магнезий, желязо, сяра, фосфор, йод и други. Бялото грозде съдържа и пектин и липаза, които подпомагат храносмилането. То има антиоксидантни и противоракови свойства благодарение на флаваноидите в него.

Консумира се като десертен плод, в сушено състояние и за производство на различни бели вина.

Най-разпrостранените сортове бяло грозде

Шардоне

Бяло грозде Шардоне

Този сорт се смята за царя на бялото грозде заради това, че от него се произвежда виното, което е синоним на всички видове бели вина - Шардоне. Това е най-успешнияt качествен сорт бяло грозде с прекрасен плодов аромат. Самото грозде е с дребни, кръгли и твърди зърна с тънки ципи, златистозелени на цвят. Силните корени, които има този сорт грозде, го правят лесно приспособимо към всякакви негостроприемни каменисти почви. Най-доброто вино Шардоне се прави от грозде, отглеждано именно на негостоприемни масиви.

Траминер

Бяло грозде Траминер

Този сорт бяло грозде зрее през месец септември и е със сладки и ароматни зърна. Кожата на Траминера е по-дебела, но е фантастичен сорт за производство на бяло вино.

Афродита

Това бяло грозде е с едри зърна и без семки. Самият отделен грозд е много голям и тежък, един грозд често е един килограм. Много добро десертно грозде.

Совиньон блан

Бяло грозде Совиньон блан

Бял сорт грозде, много добър за производство на вино. Идва от района на Бордо, Франция, но е разпространено във всички страни, където има лозарски райони. От гроздето се приготвят сухи, полусухи и сладки бели вина с високо качество. Те имат аромат на сено, тропически плодове и цариградско грозде. Самото зърно Совиньон блан е малко, със жълто-зелена кожа, сочно и сладко, с приятен кисел вкус.

Болгар

Бяло грозде Болгар

Този сорт се счита за най-популярното у нас десертно бяло грозде. То е с цвят на кехлибар, с продълговати зърна. Гроздовете са едри, сладки и ароматни, със средно дебела кожа. Използва се главно за прясна консумация.

Бяла перла (Перл дьо Ксаба)

Този сорт бяло грозде се отнася към най-ранните сортове бяло грозде, което узрява в края на месец юли. Има приятен и свеж вкус и силен аромат на Мискет. Зърната му са едри, закръглени, с тънка и крехка кожа. Вкусен и сочен плод, не особено месест.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest