gotvach.bg»Статии»Любопитно»Защо не трябва да смесваме цитруси с лекарства

Защо не трябва да смесваме цитруси с лекарства

грейпфрут и лекарства
Класически капак за микровълнова - 29см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Класически капак за микровълнова - 29см
8.49 лв.
Виж ››

Безспорно е – цитрусите са едни от най-полезните плодове. Изключително богати на витамини, те подпомагат имунната ни система през студените месеци, а през топлите са истински освежаващи и енергезиращи. Въпреки всички тези ползи обаче, трябва да бъдем внимателни с тях, когато приемаме лекарства.

Грейпфрутът и някои други цитруси трябва да се избягват с определени групи лекарства, а това предупреждение не бива да се подценява. Защо възникват подобни проблеми – определени ензими помагат разграждането на лекарствата в организма ни, а цитрусите го блокират. В резултат – лекарството остава прекалено дълго в организма ни, а при следващ прием може да се получи дори предозиране.

Кои лекарства не бива да приемаме с цитруси – противовирусни препарати, статини – лекарства, понижаващи нивата на холестерол в кръвта, лекарствата за високо кръвно налягане и тези против сърдечни аритмии – при тях предозирането може да бъде особено опасно, защото натрупването им в кръвта може да предизвика животозастрашаващи състояния, като прекалено ниско кръвно налягане или пък тежки аритмии.

Някои лекарства, които лекуват депресия и тревожност – успокоителни или антидепресанти, също не бива да се приемат с цитруси. Това е особено валидно за групата на селективните инхибитори за обратно захващане на серотонина, или SSRI. Цитрусите трябва да се избягват и при прием на имуносупресанти, хормонозаместваща терапия, при болкоуспокоителни.

цитрусите не бива да се смесват с лекарства

И докато при определени лекарства може да се стигне до токсичност и натравяне, при някои препарати, например противоалергичните, може да се получи и обратен ефект. Вместо засилване на действието или натрупване на активното вещество в кръвта, цитрусите могат изцяло да блокират терапевтичния ефект. Което може да доведе и до животозастрашаващи ситуации.

Хубавата новина – не всички цитруси имат негативно влияние върху лекарствата. Портокалите и мандарините не създават подобни проблеми, но пък цитрусите от семейството на грейпфрута съдържат този ензим, който може да е опасен при комбиниране с гореизброените лекарства. В тази група попада и помелото.

И ако си мислите, че можете да неглижирате това предупреждение – само един грейпфрут може да предизвика опасни взаимодействия и натрупване на особено високи дози лекарство в тялото ни. Затова избягвайте на всяка цена плодовите сокове, дори от портокал, защото само в една чаша се съдържат поне 4 плода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest