Кои са пенливите вина?
Koja su to penušava vina?
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кои са пенливите вина?

Кои са пенливите вина?

Видове пенливи вина

Пенливи вина наричаме всички бели, розови или червени вина, които са произведени в резултат на естествения процес на ферментация на свежо грозде или от трапезно вино, при което са се получили мехурчета от въглероден диоксид.

Може да се получи и при добавяне на въглероден диоксид по метода, по който се правят всички газирани напитки. Изискването е при температура от 20 градуса налягането в бутилката да е поне три атмосфери. Има различни видове пенливи вина и ще се спрем на тях.

Видове пенливи вина според начина на производство

Пенливите вина могат да бъдат естествени и допълнително газирани. При пенливите вина в бутилката има мехурчета от въглеродоен диоксид. Те са затворени по решение на винарите в бутилката. Ето разликите между двата вида вино:

• Естествени пенливи вина - получени в резултат на естествена алкохолна ферментация. Може да се получат от прясно грозде или от трапезно вино. Това е така нареченият метод шарма. При него перлените мехурчета са резултат от вторична ферментация на трапезно вино, но това не се прави във всяка бутилка отделно, а в голям контейнер, който е нещо като огромна бутилка. Там процесът е като в обикновената бутилка. Така е по-евтино и се спестява време;

Шампанското е пенливо вино

• Пенливи газирани вина - получават се само от трапезни вина чрез добавяне на въглероден диоксид допълнително в бутилката. Те не са естествено пенливи вина, а са газирани както безалкохолните напитки.

Известни пенливи вина според региона на производство

Шампанско

Най-известното пенливо вино е шампанското. То е единствен вид такова вино, което се прави само от три сорта грозде - шардоне, пино ноар и пино мьоние. Това е естествено газирано вино, което се произвежда само в областта Шампан във Франция. Причината да се газира само това вино е в климата в този френски регион. Там е доста студено и в бутилките са се получили тези особени мехурчета, които винарите се опитвали в началото да елиминират. Смятали са, че вината са дефектни заради мехурчетата, защото не са осъзнавали, че това е естествен процес на газиране, който се получава при ферментирането. При студеното време в Шампан този процес е по-бавен и когато виното се прелива предварително в бутилката, то се газира. Стъклото трябва да е дебело, за да не избухне самата бутилка. Шампанското е толкова известно като име днес, че французите по всякакъв начин се опитват да защитят името на виното. Забранено е в ЕС да се наричат други пенливи вина с това име.

Най-изестното пенливо вино е шампанското

Просеко

С това име се наричат пенливите вина, произведени в Италия. Просеко е име не само на пенливото вино, но и на бял сорт грозде, от областта Венето, от което се прави пенливо вино. Нещата с виното Просеко стоят както при Шампан и шампанското. С това име се нарича лекото пенливо вино от Италия. Отликата е само, че има и негазирани вина, произведени от сорт грозде Просеко.

Кава

Испанците произвеждат пенливо вино с името Кава. Прави се основно в Каталуния и Валенсия. Първото пенливо вино е произведено през ХІХ век. Това вино също се произвежда от три испански сорта грозде, както бели, така и червени видове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest