gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, богати на манган

Храни, богати на манган

храни, богати на манган
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Манганът е нужен на тялото ни, за да функционират правилно всички ензими и хранителни вещества. Той е важен за здравината на костите ни и за по-бързото заздравяване на раните. Дефицитът на манган е рядък. Затова не бива да прибягвате до консумирането на този минерал под формата на добавка. От друга страна обаче, важно е да се грижим да си го набавяме чрез храната.

Ползите от мангана са много. Той заздравява костната система, облекчава симптомите на предменструалния синдром, предпазва от анемия и артрит. При хората, страдащи от епилепсия, манганът може да повлияе позитивно върху гърчовете, като в някои случаи дори да ги намали.

Какви храни да консумирате, за да поддържате здравословни нива на манган? Миди, тофу, сладки картофи, ядки, спанак и ананас. Ето повече за храните, които съдържат манган в най-големи количества.

Мидите са полезни за цялото тяло. Те са сред най-богатите на манган храни, като само в 100 грама се съдържат почти 300 процента от препоръчителната дневна доза, или 6. 8 грама манган.

Сиренето тофу е от растителен произход и се среща най-често в диетата на хората, които не консумират месо. В 100 грама от него се съдържат точно 50 процента от мангана, който ни е нужен за деня.

спанакът е много богат на манган

Сладките картофи за друга храна, с която можем да си набавим манган. 100 грама съдържат 1 мг манган, което е малко над 40% от нужното ни количество, което е около 2. 3 грама. Друг зеленчук, богат на манган, е грахът.

Рекордно количество от този минерал съдържат и кедровите ядки. 100 грама от тях ни дават почти 9 грама манган. Ако обичате ядки, други видове, богати на веществото – лешници, ленено семе и пекани.

Кафяв ориз. Той е по-здравословната алтернатива на белия рафиниран ориз, който най-често консумираме. Освен по-богат на фибри и с по-нисък гликемичен индекс, 100 грама от него ни дават половината от нужната дневна доза манган. Ако не обичате ориз, можете да го заместите с паста, овесени ядки или киноа. Те съдържат приблизително същите дози от минерала.

Богати на манган са и варивата. Лещата и белият боб са типични за нашата национална кухня, като едновременно с това ни дават малко под 50% от мангана, нужен на тялото ни за един ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest