Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какви ползи има натрият за тялото?

Какви ползи има натрият за тялото?

сол

Често солта е безпричинно обвинявана за много заболявания. Масово много хора продължават да смятат и до днес, че консумацията на каквато и да е сол е причина за високо кръвно, за наднормено тегло или пък за проблеми със зрението. Истината е, че солта е есенциален минерал. В химията е известен като натрий.

Когато го консумираме в умерени количества, натрият играе много важна роля за правилната работа на цялото ни тяло. Грижи се за всички системи и органи. Лошата слава на солта – както всеки друг елемент, и тя може да бъде опасна, когато я консумираме в прекалени количества. Но чуйте ползите – за да разберете защо не бива да я избягвате.

Кръвно налягане

Солта се разтваря в кръвта и играе важна роля в поддържането на артериалното налягане. Натрият привлича и задържа водата, като по този начин помага да поддържаме правилен баланс между вода и кръв в тялото си.

Нервна система

Мускулите и нервите се нуждаят от определени електрически импулси, за да функционират правилно. Те се подават от минерали и витамини, като от там идва и името на електролитните напитки, които ни помагат при невралгии, мускулни болки и дехидратация. Вероятно ви прави впечатление, че в състава на всяка от тях се съдържа сол. Причината – ниските нива на натрий могат да причинят мускулни спазми и крампи, главоболие, раздразнителност, гадене, умора. В много тежки случаи и при свръх ниски нива на натрий може да се стигне дори до състояния като объркване, халюцинации, припадъци.

солта е източник на натрий

Сърдечна система

Смята се, че прекалено ниските нива на сол в тялото могат да бъдат опасни за сърдечно-съдовата система. Вероятно подобно твърдение ви звучи абсолютно парадоксално. Истината е, че учени установяват, че хората, които не консумират никаква сол, са заплашени от големи сърдечно-съдови инциденти, като инфаркти или инсулти. Те изчисляват, че оптималните количества за здраво сърце са между 3 и 6 грама натрий дневно.

Важно е да се знае, че в някои видове сол се съдържа йод. Тя е есенциална за цялото ни тяло, като през последните години учените направиха връзка между намалената консумация на сол и проблемите с щитовидната жлеза. Тъй като те се държат основно от йоден недоимък, подобни здравословни оплаквания зачестяват след навлизането на тенденцията за пълно ограничаване на солта. По този начин лишаваме тялото си от основния източник на йод.

Разбира се всички тези ползи не променят факта, че в големи количества солта вреди. Помнете: ключът към здравето винаги е в баланса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest