gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Майсторски техники за готвене на месото

Майсторски техники за готвене на месото

телешки стек
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Месото е неизменна част от трапезата на голяма част от хората по света. То е любимо ястие на мнозина и въпреки това приготвянето на апетитното парче месо изглежда като мисия невъзможна.

Ако и вие сте от хората, които обичат да ядат месо и искат да се научат да си приготвят месо правилно, то продължавайте да четете, за да разберете какви са тънкостите и майсторските техники при готвенето на месо.

Рязане на месото

Месото трябва да се реже напряко на влакната (линии, които минават по дължината на парчето месо), а не по тях, тъй като ще поеме по-добре подправките и ще бъде по-лесно за нарязване и сдъвкване. В противен случай, след сготвянето си, ще стои по-сухо и стегнато.

Свинското месо не трябва да се запържва преди печене

свинско руло

Мнозина смятат, че свинското месо трябва да се запържи за няколко минути в тигана преди да се сготви, за да му се запазят соковете. Тази техника е известна като „запечатване“, но се оказва, че не е необходима. Причината е, че „запечатването“ на месото, особено в домашни уславия, се извършва на висока температура, което прави котлета тъмен, твърд, сух и безвкусен.

За да съхраните соковете на месото, е най-добре, ако е крехко, да го печете по-продължително време на слаба фурна, в покрита с фолио тава с вода. А ако го варите, да е запечатано във фолио за готвене заедно с подправките. По този начин ще се съхранят възможно най-много витамини, минерали и други полезни вещества.

Оставете месото да почива

Голяма грешка е месото да се сервира веднага щом се извади от фурната. Причината е, че след печене всяко месо трябва да се остави да почива, за да може соковете да се разпределят равномерно. Пържолите се нуждаят от 10-15 минути почивка, но по-големите парчета месо имат нужда от 15-30 минути престой под фолио или топла кърпа преди да бъдат разрязани.

Добавяйте подправките си предварително

Без значение дали ще готвите месото във фурната или на скара, сложете необходимите подправки още вечерта преди печене и го оставете да престои с тях. По този начин те няма да останат само на повърхността му, а ще успеят да навлязат и във вътрешността. Освен това не трябва да пестите подправки – колкото повече, толкова по-добре, но без да прекаляване, разбира се.

Оставете го на стайна температура

готвене на телешко

Голяма грешка е да започнете да готвите току-що извадено от хладилника месо, тъй като съществува опасност да удължите времето за приготвяне и то да се сготви неравномерно. Затова винаги изваждайте месото от хладилника поне 1-2 часа преди приготвянето му.

При печене контролирайте температурата

Ако искате месото да придобие златиста коричка и да е сочно отвътре, трябва да започнете печенето в предварително загрята фурна при висока температура (220-230 градуса) и щом започне да придобива кафеникав цвят, да намалите до 150-160 градуса. По този начин външната част няма да изгори, а вътрешната ще се изпече добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest