gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Домашни средства срещу брадавици

Домашни средства срещу брадавици

Мария СимоваМария Симова
Автор
50327k
Домашни средства при брадавици

Брадавиците са едни от най-често срещаните кожни проблеми, които се появяват навсякъде по тялото, но най-често се срещат на ръцете и краката. Те растат във вид на грозд или единично и имат груба повърхност на кожата, понякога в средата им има черно петно.

Човешкият папилома вирус (HPV) причинява брадавици. Вирусът може да се прехване от някой друг, и може да се разпространи в друга част на тялото, чрез порязвания или драскотини.

Има много различни видове брадавици, но най-често срещаните са общи брадавици, плоски брадавици и брадавици по ходилата, наречени още кокоши тръни. В повечето случаи брадавиците по правило изчезват в периода от 6 месеца до 2 години. Но тъй като те могат да бъдат и признак на смущения, можете да се избавите и по-рано, като използвате прости домашни средства.

Топ 5 домашни средства срещу брадавици

1. Чесън

Чесън при брадавици
Снимка: Стоянка Русенова

Чесънът има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства, които се борят с вирусни инфекции.

Счупете скилидка чесън иго нанесете върху засегнатата област, покрийте с превръзка. Оставете да действа за 20 минути, след което изплакнете мястото обилно. Повтаряйте това лечение 2 пъти на ден за около седмица. Парливият ефект на чесъна ще доведе до спукване на брадавиците и падане. По-големите брадавици ще имат нужда от по-голям период на лечение. Ако не харесвате мириса на чесън, можете да приемате чеснови капсули 3 пъти на ден за една седмица.

2. Ябълков оцет

Оцет при брадавици

Ябълковият оцет също има антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Пригответе си смес от 1 част вода и 1 час ябълков оцет. Нанесете разтвора върху засегнатата област и покрийте с превръзка. Повтаряйте това просто средство за няколко седмици и след няколко дни брадавиците ще започнат да стават черни. Малко след това ще паднат, оставяйки малък белег, който постепенно ще изчезне.

3. Витамин С

Витамин C при брадавици
Снимка: 1

Витамин С е много кисел по природа и следователно може да помогне и за отстраняването на брадавиците, както и в борбата със самия вирус.

Счупете 2-3 таблетки витамин С в купа. Добавете няколко капки вода, за да направите рядка паста. Натрийте пастата върху брадавицата и покрийте областта с превръзка. Първоначално ще предизвика усещане за парене, но бързо ще премине.

4. Топла вода

Топла вода при брадавици

Накисването на брадавиците в леко гореща вода ще ги омекоти и излекува бързо. Топлата вода ще ви помогне да се преборите с вируса и да предотвратите инфекцията. Обикновената топла вода работи отлично, някои хора добавят ябълков оцет или епсомови соли, за да направят лечението по-ефективно.

5. Сода бикарбонат

Сода бикарбонат при брадавици

Благодарение на антисептичните и силно противовъзпалителни свойства, присъстващи в содата, могат да помогнат и в борбата с вируса, който причинява брадавиците.

Смесете 1 ч.л. ябълков оцет със сода, за да приготвите гъста паста. Нанасяйте от пастата върху брадавицата 2 пъти на ден (веднъж сутрин и веднъж за през нощта). Можете да смесите и сода и рициново масло, за да образувате пастата, прикрепете я върху областта и покрийте с превръзка. Оставете за през нощта да действа и премахнете превръзката на сутринта. Повтаряйте няколко пъти, докато брадавицата изчезне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest