gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползите от глухарчето

Ползите от глухарчето

глухарче
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Глухарчето е пролетно цвете, което расте по полето, дворовете и градините и със своя слънчев жълт цвят създава красив пролетен килим по тревистите места.

Името на цветето идва от френски, dent de lion се превежда буквално като зъбите на лъва. Листата му са оформени като трион и това обяснява значението на името му.

Глухарчето има редица хранителни и лечебни качества. Лековити свойства имат всички части на растението: цвета, листата, стеблото, а също и корена му.

Преди да разцъфти в устремно жълто, се бере частта над земята, а коренът се вади през пролетта, или през есента. Сушенето става на сянка.

Глухарчето като храна

Цветът на глухарчето става за консумация както в сурово състояние, така и сготвен. Ядат се жълтите листенца, както спаначените листа - сурови на салата, или запържени. Приготвя се и вино от глухарчета. Консумират се основно младите листенца, защото застарелите вече нагарчат. Може да се приготви и отвара от листата, както от пресните, така и от сушените.

От корените на цветето се приготвя чай или тинктура. Действа като очистително средство, но с леко действие.

Чаят от глухарче е полезен при ракови заболявания, защото разпада клетките на рака за две денонощия.

Полезни свойства на глухарчето

Действа като диуретик - листата на цветето стимулират уринарния тракт и производството на урина се увеличава и така се отделят соли и вода от бъбреците. Много популярно средство е при лечение на болестите на черния дроб. Действа добре при високо кръвно, стимул е за подобряване на апетита и служи при лечение на раздразнен стомах.

Помага при проблеми с пикочния мехур - тъй като има очистителни свойства, глухарчето се явява добро лекарство при болести на пикочните пътища като цистит. Има антимикробно действие.

ползи от глухарче

Глухарчето помага при проблеми с кожата, особено добре действа при акне - тъй като е добър детоксикатор, глухарчето може да помогне за елиминиране на токсините в тялото, причиняващи акне. Може да се прилага външно, директно на засегнатите зони, то премахва гъбичните инфекции. Със сок от глухарче се облекчават сърбежите, причинени от ухапване и ужилване.

Подобрява храносмилателната функция - коренът на глухарчето е особено ефективен за храносмилателната система. Също и при заболявания като артрит или кожни проблеми. При брадавици се препоръчва сок от глухарче, с който да се третират всекидневно. Отстранява ги за няколко седмици.

Премахва излишните мазнини в тялото - идеална добавка е при диети, целящи постигане на балансирано хранене, с което се регулира теглото. Чаят от глухарчето освобождава тялото от натрупаните излишни калории.

Глухарчето е суперхрана - съдържа витамините А, К, В комплекс, С, Д, К, а също желязо, цинк и калций. Съдържа и лутеин, който се грижи за очното здраве.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest