Символика на червените великденски яйца
Simbolika crvenih uskršnjih jaja
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Символика на червените великденски яйца

Символика на червените великденски яйца

Червените яйца са традиционни за Великден
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Обичаят да се боядисват червени яйца на Великден е възприет от много различни страни по света. Има исторически данни, които доказват, че още от езически времена в Древен Египет, Галия, Рим, Персия, Китай са били боядисвани великденски яйца.

Според местните жители яйцето символизирало Вселената и живота – жълтъкът олицетворявал Бога Слънце, черупката – Бялата богиня, а цялото яйце – възраждането.

Според чуждестранните религиозни текстове счупването на яйчената черупка на великденското яйце е символ на отварянето на празния гроб на Христос, след като той е възкръснал.

А според християните поверия червено яйце за Великден символизира Възкресението на Христос. Червеният цвят олицетворява пролятата по време на разпятието Христова кръв.

Смята се, че великденското яйце е символ още на плодородието, късмета, здравето, щастието, началото на нещо хубаво.

Според традицията яйцата се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота. Първото боядисано яйце за Великден трябва да е червено.

Традицията повелява то да бъде боядисано още преди изгрев слънце. То се поставя пред иконата на Божията майка - Дева Мария и се пази до следващия Великден. Смята се, че това яйце не се разваля.

Докато е още топло, с него се прави кръст на челата на децата в семейството, за да бъдат здрави и благословени.

Червените яйца символизират Възкресение Христово

Но защо червеното яйце е символ на Възкресение Христово? Има три легенди, които отговарят на този въпрос.

Първата легенда разказва за Мария Магдалена, която носела варени яйца на жените на гроба на Христос. В деня, в който той възкръснал, тя отново носела яйца. Когато го видяла, яйцата в кошницата ѝ се оцветили в червено.

Според втората легенда, докато Исус Христос е бил разпънат на кръст, неприятелите го замеряли със запъртъци (яйца, от които не са се излюпили пиленца). Но в мига, в който запъртъците се докоснели до тялото на Божия син, те се превръщали в здрави червени яйца.

В третата легенда се разказва за Мария Магдалена, която отишла на посещение на римския император Тиберий и го поздравила с: Христос е възкръснал! Той се засмял на поздрава ѝ и ѝ отвърнал: Христос е възкръснал, колкото яйцето в ръката ти е червено!

Но още преди да е завършил думите си, яйцето, което Мария Магдалена носела като дар, променило цвета си в червено. Поради тази причина тя много често е изобразяване по иконите с червено яйце в дясната си ръка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest