Хранене при омазнен черен дроб
Ishrana kod masne jetreПитание при ожирении печени
gotvach.bg»Статии»Диета при здравословни проблеми»Хранене при омазнен черен дроб

Хранене при омазнен черен дроб

Хранене при омазнен черен дроб

Какви са симптомите на омазнен черен дроб

Още в ранния стадий дори и след затлъстяването на черния дроб симптомите остават скрити, но може да ги познаете от тези белези:

лошо храносмилане, гадене, понякога дори повръщане. Обикновено това е съпроводено с чувство на тежест в десния горен квадрант. С времето може ежедневно да се появява чувство на умора и отпадналост. При някои хора също така може да се появи сърбеж по кожата, кожни петна и дори жълтеница. Незабавно трябва да се консултирате с лекар.

Домашни средства при омазнен черен дроб

Домашните средства помагат при чернодробна стеатоза, но не трябва да са приоритет - хубаво е да се посъветвате с лекар преди това.

Лечение на омазнен черен дроб

Хранене при омазнен черен дроб

То е дълго и изисква постоянство. Като за начало трябва да се отстранят факторите, които предизвикват затлъстяването. Започва се с диета, с която не трябва да допускате лекуващият се да консумира каквито и да е било мазни храни, независимо дали са месо, риба или млечни продукти. Изключени са също така и консервирани, пушени, пикантни, кисели, пържени храни, сладкиши, мазни кремове и алкохол.

При омазнен черен дроб може да се яде постна риба и месо, приготвени на пара, както и много плодове и зеленчуци в суров вид.

Препоръчано е да се консумира черен хляб, растителни масла, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и също така може да се яде по 1 яйце на ден, но не и повече.

Препоръчителни храни при омазнен черен дроб

Хранене при омазнен черен дроб

Лук и чесън - те съдържат големи количества сяра, която активизира секрецията на чернодробни ензими и подпомага детоксикацията на организма и черния дроб.

Яжте лимони - полезни са, защото алкализират средата в тялото. Това помага на черния дроб да работи по-добре и да детоксикира организма. Ако се притеснявате от агресивната лимонена киселина, опитайте да пиете вода с лимон всяка сутрин. И това е от значение за черния дроб, метаболизма, храносмилането.

Червено цвекло - има мощни детоксикиращи свойства. То спомага за извеждането на токсините от черния дроб и организма благодарение на бетаина в състава си.

Сменете захарта със стевия - не е задължително, но трябва да знаете, че захарта много натоварва черния дроб затова трябва да се намери алтернативен заместител.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest