gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Билки за здраво сърце

Билки за здраво сърце

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
25066116
глогът е отлична билка за добро сърце
Комплект ножове на стойка - 5 броя
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект ножове на стойка - 5 броя
55.00 лв.
Виж ››

Векове наред хората са лекували проблемите със сърцето с помощта на билки. Медицината днес е доста напреднала и много проблеми със сърдечно-съдовата система се лекуват успешно. Освен с лекарства, можем да си помогнем и с билки, стига да сме достатъчно информирани и да не пропуснем консултация с лекар преди да предприемем такова лечение или профилактика.

Растенията трябва да се познават и да се избират правилно за конкретен проблем, защото всяко от тях има свои характеристики.

Ето някои основни билки за здраво сърце:

Глог

Глогът е билка, която помага при сърдечна невроза и действа успокоително. Съцветията и плодовете му са полезни при повечето сърдечни заболявания. Глогът има ясно изразен кардиотоничен ефект, поради което помага на болното или отслабено сърце да работи по-добре. Глогът увеличава свиваемостта на мускулната тъкан на сърцето, но в същото време намалява неговата възбудимост.

Тритерпеновите киселини в билката подобряват кръвообращението в коронарните съдове и мозъчните съдове, повишават ефективността на използваните сърдечни гликозиди и минимизират болката и дискомфорта в лявата страна на гръдния кош. Глогът също успокоява нервите и понижава холестерола, той е отлично общо тонизиращо и витаминно средство.

Дяволска уста

дяволска уста за здраво сърце

Това растение е много полезно за сърцето като кардиотонично средство. Също помага при съдови и сърдечни заболявания: кардиосклероза, сърдечна невроза, сърдечна недостатъчност, хипоксия, съдова дистония и има общо тонизиращо действие. Допринася за разширяването на кръвоносните съдове, принуждавайки кръвта да тече по-бързо през вените и по този начин подобрява кръвообращението, намалявайки риска от тромбоза, хипертония, коронарна болест на сърцето. Намалява нервната възбудимост, намаляват психо-емоционалната възбуда, помагат да се отпуснете и да заспите възможно най-скоро.

Планинска арника

Тя перфектно разширява коронарните и периферните съдове, което увеличава притока на кислород до сърцето. Много е ефективна при пристъпи на остра сърдечна недостатъчност.

Маточина

Тя е най-често срещана като успокоително, въпреки че нейният спектър на действие е много по-широк. Маточината е в състояние да се справи с лека форма на артериална хипертония, да подобри състоянието по време на тахиаритмии и коронарна болест на сърцето, ако все още не са започнали. Маточината може да се използва дори за деца със сърдечно заболяване, страдащи от дефекти и високо кръвно налягане.

Валериана

валериана е билка за добро сърдечно здрав

Разширява коронарните съдове, в резултат на което кръвта тече по-бързо, хемодинамиката се нормализира, процесът на снабдяване с кислород на сърдечния мускул се подобрява, намалява се натоварването върху него. Богата на различни органични киселини, свободни амини, танини, етерични масла валерианата подобрява здравето по време на сърдечна невроза, спазми на кръвоносните съдове, хипертония, повишена нервна възбудимост.

Цикория

Коренът от цикория, под формата на отвара, подобрява кръвообращението, разрежда кръвта, укрепва сърцето.

Джинджифил

Предотвратява образуването на кръвни съсиреци, укрепва имунната система, намалява кръвното налягане, премахва възпалението. Джинджифилът се препоръчва да се пие като чай.

Зелен чай

Смята се, че зеленият чай намалява холестерола, подобрява здравето на сърцето, подмладява тялото. Зеленият чай се препоръчва да се пие през деня.

Билколечението може да бъде не по-малко ефективно от традиционното, но е препоръчително да се извършва под лекарски надзор. Във всеки случай, трябва първо да се консултирате с Вашия лекар, да чуете неговото авторитетно мнение и едва тогава да приложите билки, които изглеждат толкова безобидни на пръв поглед, но напълно способни да влошат състоянието на човека, ако се използват неправилно и прекомерно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest