gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-силно замърсените морски храни

Най-силно замърсените морски храни

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
88481
Най-силно замърсените морски храни
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Всички световни океани и реки са замърсени с токсични химикали; главно замърсители, произтичащи от десетилетия на нарастваща промишлена дейност. Рисковете за здравето, свързани с консумацията на риба и добавки от рибено масло се дължат на наличието на тези токсични замърсители, да не говорим за съдържащите се наситени мазнини, животински протеини и холестерол.

Мазната риба като сьомга, пъстърва и скумрия може да бъде замърсена с химикали, докато акула, марлин и риба меч съдържат високи нива на живак (Асоциация на потребителите, 2002). Дългосрочната експозиция на тези вредни вещества представлява сериозна заплаха за здравето.

Особено неприятен клас замърсители, открити в мазната риба, е известен като устойчиви органични замърсители (УОЗ). Тези органични замърсители са съставени от сложни молекули, които не се разпадат лесно в околната среда. Те се натрупват в хранителната верига чрез биоакумулиране. Това означава, че нивото на химикалите, открити в животинска тъкан, се повишава, колкото по-високо е в хранителната верига животното. Например, ларвите биха могли да изядат заразени водорасли, рибата след това яде ларвите, а по-голямата риба яде по-малки риби и така нататък. Рибите в горната част на хранителната верига /като риба тон, акула, риба меч/ имат най-високи концентрации на УОЗ. Водораслите (които са точно на дъното на хранителната верига) вероятно ще съдържат много по-ниски нива.

Въз основа на най-добрите данни, събрани от цял свят, можем да кажем, че УОЗ могат да бъдат навсякъде и във всеки вид морска риба, каза биологът Скрипс Сандин, съавтор на изследването.

Въпреки че УОЗ са открити в рибите във всички световни океани, изследователите твърдят, че концентрациите в консумираното месо от морски риби са силно променливи, като в един регион или група риби може да се установят концентрации на УОЗ, които варират от 1000 пъти. Анализът показа, че средните концентрации на всеки клас POP са били значително по-високи през 80-те години, отколкото се среща днес, с понижение на концентрацията от 15-30% на десетилетие.

Това означава, че типичната риба, която консумираме днес, може да има приблизително 50% от концентрацията на повечето УОЗ в сравнение със същата риба, която вашите родители консумират във вашата възраст, казва Бонито, водещият автор на изследването.

Авторите предупреждават, че въпреки че концентрациите на замърсители в морските риби постоянно намаляват, те все още остават доста високи и че разбирането на кумулативния ефект от многобройните експозиции на замърсители в морските храни е необходимо за определяне на специфичния риск за потребителите.

Тук има няколко вида риби, които определено трябва да избягвате.

Акула

Най-силно замърсените морски храни

Акулите са на върха на хранителната верига в океана. Това означава, че те ядат други риби, а тези риби са замърсени. Това замърсяване има кумулативен ефект в акулата, което означава, че нивата на токсини продължават да нарастват, без да бъдат детоксикирани от акулата. Живакът е елемент, който никога не се разлага или разгражда. Той обикновено идва от промишлени предприятия. Хищниците като акулите, които ядат други риби, обикновено имат по-високи нива на живак. Хората ядат тези хищни риби, а живакът се натрупва в човешкото тяло, точно както го е направил в акулата, когато яде другата риба. С течение на времето нивата могат да се повишат прекалено високо, което може да доведе до отравяне с живак на човека, който яде рибата.

Риба меч

Най-силно замърсените морски храни
Снимка: Yordanka Kovacheva

Риба меч е друг хищник, който яде замърсени риби. Рибата меч е широко популярна. Но за съжаление тази риба съдържа едно от най-високите нива на живак. Бременните жени трябва да избягват риба меч на всяка цена! Токсините, съдържащи се в тялото на рибата, могат лесно да преминат през плацентата. След като е преминал през него, има потенциал да увреди нервната система на нероденото дете.

Кралска и испанска скумрия

Най-силно замърсените морски храни

Кралската скумрия е друг хищник, който натрупва в тялото си живак и други токсини. Колкото по-стара е рибата и колкото е по-голяма, толкова повече живак ще се натрупа. Някои власти смятат, че по-малка и по-млада риба (под 33 инча и под 10 паунда) би била по-безопасна за ядене, тъй като не са имали толкова дълго време, за да натрупват токсини.

Испанската скумрия е подобна на кралската скумрия. Това е голяма мигрираща риба, която е силно замърсена с живак. Испанската скумрия може да достигне до три фута дължина. Те живеят близо до бреговете и лесно се замърсяват с токсини, които съществуват в нашите океани от човешката дейност.

Риба тон или пържоли от риба тон

Най-силно замърсените морски храни

Често се знае, че рибата тон е с високо съдържание на метилживак, невротоксин, който се акумулира в морските хранителни вериги. Метилживакът е силно токсичен и има отрицателни последици за развитието и здравето, включително интелектуални увреждания на бебета, още в утробата на майката. Ако решите да ядете тази риба, се ограничете до една порция на седмица. Още по-добър вариант е ако рибата е консервирана. Тя е с ниско съдържание на живак и богата на омега-3 мастни киселини.

Синя риба

Тази риба е чудесен източник на протеини и омега-3 мастни киселини. Въпреки това той е силно замърсен с пестициди, опасни токсини и живак.

Тази риба се замърсява от вода, която включва селскостопански химикали, промишлени продукти и фармацевтични лекарства, които изтичат в нашите езера и океани.

Тихоокеански костур

Най-силно замърсените морски храни

Още една риба, която също е в списъка на най-замърсената риба. Вероятно ще го видите в много ресторанти. И обикновено е уловен от спортните рибари. Въпреки това тъжната истина е, че рибите в Тихия океан имат високи нива на замърсяване и трябва да се избягват.

Сьомга

Най-силно замърсените морски храни

Тъй като сьомгата става толкова рядка в природата, 80% от сьомгата, консумирана в Америка днес, идва от огромни рибни стопанства. Тези риби, отглеждани в стопанства, всъщност се хранят с месо от уловена дива риба. Рибата, която се предлага в търговската мрежа, идва с тежки дози от токсини, които се концентрират в месото на отглежданата риба. Отглежданата сьомга също има два пъти повече мазнини от дивата сьомга и тази мазнина събира още повече токсини. Тестовете за сьомга, отглеждана в стопанства в САЩ, показват, че тези риби са заразени с повече PCB, отколкото техните диви роднини. Освен това сьомгата, отглеждана във ферми, се оцветява в розово, за да се представи за дивите си братовчеди. През 2003 г. в щат Вашингтон бе заведено дело за съдебен процес, тъй като на етикетите на сьомга, отглеждана във ферми, не се споменаваше изкуственото оцветяване. Учените са загрижени, защото багрилата, използвани в сьомгата, могат да причинят увреждане на ретината.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest