gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какви са ползите от нахута?

Какви са ползите от нахута?

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
88495
Какви са ползите от нахута?
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Първоначално отглеждан в Средиземноморието и Близкия изток, нахутът е разпространил кулинарното си влияние по целия свят.

Въпреки че най-често срещаният вид нахут е кръгъл и бежов, други сортове могат да бъдат черни, зелени и червени.

Подобно на други бобови растения като фасул, грах и леща, нахутът е с високо съдържание на фибри и протеини, съдържа няколко основни витамини и минерали.

В следващите редове вижте част от ползите от консумацията на нахут:

1. Диабет

Нахутът е особено богат на фибри. Проучванията показват, че хората с диабет тип 1, които спазват диети с високо съдържание на фибри, имат по-ниски нива на кръвната захар. За хора с диабет тип 2 по-високият прием на фибри може да подобри нивата на кръвната захар, липидите и инсулина. Специалистите препоръчват най-малко 21 до 25 г фибри на ден за жените и 30-38 г на ден за мъжете.

2. Здраве на костите

Желязото, фосфатът, калцият, магнезият, манганът, цинкът и витамин К в нахута допринасят за изграждането и поддържането на костната структура и сила.

Въпреки че фосфат и калций са важни за костната структура, внимателният баланс на двата минерала е необходим за правилната минерализация на костите - консумацията на твърде много фосфор с твърде малко количество калций може да доведе до загуба на костна маса. Образуването на костна матрица изисква минерала манган, а желязото и цинкът играят ключова роля в производството на колаген.

Адекватната консумация на витамин К е важна за доброто костно здраве, тъй като подобрява абсорбцията на калций и може да намали отделянето на калций в урината, за да има достатъчно калций за изграждане и възстановяване на костите.

3. Кръвно налягане

ползи от нахута

Поддържането на диета с ниско съдържание на натрий (с ниско съдържание на сол) е от съществено значение за поддържане на ниско кръвно налягане, но увеличаването на приема на калий може да бъде също толкова важно поради неговите вазодилатиращи ефекти. Според Националното изследване на здравето и храненето по-малко от 2% от възрастните в САЩ отговарят на дневните препоръки от 4 700 млг.

4. Здраве на сърцето

Високото съдържание на фибри, калий, витамин С и витамин B6 поддържат здравето на сърцето. Нахутът съдържа значително количество фибри, което спомага за намаляване на общото количество холестерол в кръвта, като по този начин намалява риска от сърдечни заболявания.

В едно проучване, тези, които консумират 4069 милиграма калий на ден, имат 49% по-нисък риск от смърт от исхемична болест на сърцето в сравнение с тези, които консумират по-малко калий (около 1000 мг на ден).

5. Рак

Въпреки че минералът селен не присъства в повечето плодове и зеленчуци, той може да бъде намерен в нахута. Той помага на ензимите на черния дроб да функционират правилно и детоксикират някои съединения, причиняващи рак в организма. Освен тов селенът предотвратява възпалението и намалява темповете на растеж на тумора.

Нахутът съдържа също фолат, който играе роля в синтеза и възстановяването на ДНК, и по този начин помага да се предотврати образуването на ракови клетки от мутации в ДНК. Сапонини, фитохимикали, присъстващи в нахута, предотвратяват размножаването и разпространението на раковите клетки в цялото тяло. Консуацията на нахут и други бобови растения, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци е свързан с понижен риск от колоректален рак.

Витамин С действа като мощен антиоксидант и спомага за предпазване на клетките от увреждане на свободните радикали.

6. Холестерол

свойста на нахут

Изследванията показват, че включването на нахут в диетата намалява количеството на липопротеините с ниска плътност или иначе казано - намалява лошия холестерол в кръвта.

7. Възпаление

Холинът в нахута помага за добрия сън, движението на мускулите, ученето и паметта. Холинът също помага за поддържане на структурата на клетъчните мембрани, спомага за предаването на нервните импулси, подпомага абсорбцията на мазнини и намалява хроничното възпаление.

8. Храносмилане

Поради високото съдържание на фибри нахутът помага за предотвратяване на запек и насърчава добрата работа на храносмилателния тракт.

9. Управление на теглото и ситост

Хранителните фибри функционират като "пълнители" в храносмилателната система. Тези съединения увеличават ситостта и намаляват апетита, което кара хората да се чувстват по-сити за по-дълго време и по този начин намаляват общия калориен прием.

Консумирането на всички видове плодове и зеленчуци отдавна се свързва с намален риск от много здравословни проблеми, свързани с начина на живот. Много проучвания показват, че увеличаването на консумацията на растителни храни като нахут намалява риска от затлъстяване, обща смъртност, диабет, сърдечни заболявания, спомага за здрав тен, здрава коса, повишена енергия и общо по-ниско тегло.

10. Синдром на раздразнените черва

Въпреки че нахутът не облекчава симптомите на синдрома на раздразнените черва, той може да бъдат полезен за хората, засегнати от това състояние.

Хранителен състав на нахута

Нахут

1 ч.ч. варен нахут съдържа:

• 269 калории;

• 45 г въглехидрати;

• 15 г протеин;

• 13 г диетични фибри;

• 4 г мазнина;

• 0 г холестерол.

Освен това нахутът съдържа витамин К, фолиева киселина, фосфор, цинк, мед, манган, холин и селен. Освен че е отличен вегетариански и безглутенов източник на протеини и фибри, нахутът също съдържа изключителни нива на желязо, витамин B6 и магнезий.

Нахутът се предлага през цялата година в магазини изсушен, опакован или консервиран. Той има приятен вкус и маслена текстура, което му позволява лесно да бъде включен във всяко хранене.

Рискове от консумация на нахут

Бобовите култури съдържат олигозахариди, известни като галактани, или сложни захари, които тялото не може да усвоява, тъй като им липсва ензим алфа-галактозидаза. Този ензим е необходим, за да прекъсне тези захари. В резултат на това е известно, че консумацията на бобови растения като нахут причинява на някои хора чревни газове и дискомфорт.

Всеки, който изпитва тези симптоми, когато яде бобови растения, трябва да ги въведе бавно в диетата си. Друг вариант е да се отцеди водата, използвана за накисване на сухи бобови растения. Това премахва два олигозахарида, рафиноза и стахиоза и елиминира някои от храносмилателните проблеми, както и да се изхвърли първата вода при варенето.

Нахут и калий

Нахут със свинско

Бетаблокерите, вид лекарства, които най-често се предписват за сърдечни заболявания, могат да доведат до повишаване на нивата на калия в кръвта. Висококалиеви храни като нахут трябва да се консумират умерено, когато се приемат бетаблокери.

Високите нива на калий в организма могат да представляват сериозен риск за хора с увреждане на бъбреците или бъбреци, които не са напълно функционални. Повредените бъбреци може да не са в състояние да филтрират излишния калий от кръвта, което може да бъде фатално.

Това е общият хранителен режим или цялостната хранителна схема, които са най-важни при профилактиката на заболяванията и постигането на добро здраве. По-добре е да се яде диета с разнообразие от храни, отколкото да се концентрираме само върху отделните храни. Това е ключът към доброто здраве.

А ако нахутът е и ваш любим продукти, приготвяйте си често:

- яхния с нахут;

- домашни фалафели;

- домашен хумус;

- предястия с нахут;

- свинско с нахут.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest