gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Най-вредните източници на токсини

Най-вредните източници на токсини

ХрисиХриси
Новак
14844
Някои риби са източници на токсини
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Вредните токсини, които могат да замърсят организма ни са повече, отколкото мислим. За много от тях не подозираме или по-точно не знае, че се съдържат в най-обикновените битови неща. Неизбежно е да не се сблъскваме с редица токсини всеки ден, важното е да не се прекалява. Ето какво имаме предвид – най-вредните токсини и местата, в които се съдържат.

1. Олово – симптомите на прекомерно количество олово в организма се изразяват в гадене, коремни болки, главоболие, проблеми с концентрацията и паметта. Попада в тялото посредством замърсена вода, която консумиране, метални инструменти, които докосваме и бои, чиято миризма вдишваме.

2. Хлор – по-популярно токсично вещество, което се използва за почистване и дезинфектиране на плувните басейни, в които обикновено тренираме или се забавляваме. Може да причини редица проблеми от болки в гърлото до заболяване на бъбреците. Бихте могли да се защитите от него, като го измиете със вода. Не пропускайте къпането след плуване.

3. Флуор – вещество, което се среща в минералната вода, която купуваме от магазина и в... пастата за зъби. Това не означава да спрете да купувате тези неща. Просто следете за възможно най-ниското съдържание на флуора в съответния продукт. Що се отнася до водата, може да се вземете специална кана за филтриране на водата и да си осигурите истинска чиста питейна вода.

4. Цианид – широко разпространен в някои от любимите ни продукти – ядки, семена, зеленчуци и в частност боб, ябълки. Ето защо, не прекалявайте с консумацията им.

Ябълките също могат да съдържат вредни токсини

5. Пестициди – всички сме чували, че те предпазват растенията и по-точно плодовете и зеленчуците от зарази и насекоми. До тук добре, само че тези вещества са изключително вредни за нас. Стремете се да измивате добре всеки продукт, преди да го сложите на трапезата си.

6. Живак – отровен е! Ето защо, майките ни все повтарят да не пипаме долния край на термометъра. Проблемът при него е, че се среща в рибите, някои от които са любима храна на мнозина. Рибата тон и по-големите скумрии са много вкусни, но все пак не прекалявайте с тях.

7. Етанол – който веднага асоциираме с алкохолните напитки. Не случайно имате махмурлук след бурна вечер с приятели. Той е токсично вещество, което може да увреди крайно организма. Добре е да го приемате с вода, която разрежда веществото и го прави по-малко опасно. Разбира се, най-добре е да се ограничите от него, но понякога представата за чаша червено вино за вечеря звучи доста изкушаващо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest