gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Колко време се варят различните зеленчуци

Колко време се варят различните зеленчуци

Колко време се варят различните зеленчуци
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Ястията, приготвени от зеленчуци, задоволяват нужните на организма полезни вещества. Витамините, минералите, растителните и млечни мазнини, въглехидратите и белтъчините, които се съдържат в пресните зеленчуци, са гаранция за пълноценното хранене.

Багрилните, ароматните и вкусовите вещества в тях събуждат апетита и подпомагат храносмилането и усвояването на храната. Зеленчуците могат да се приготвят варени, печени, пържени или задушени. Най-добре се запазва полезното съдържание във варените зеленчуци.

Варени зеленчуци

Време за варене на зеленчуци

Варените ястия от зеленчуци имат свой аромат, вкусови качества и консистенция. Те се подправят с масло или зехтин, както и с различни дресинги и сосове. На варене се подлагат всички видове картофи, моркови, зеле, зелен грах, зелен боб, цвекло, аспержи и други.

Всички зеленчуци се варят подсолени във вода. Изключение са зелен грах и цвекло. При тях осоляването става след сваряването им.

Варенето може да става, ако зеленчуците не са почистени от кожата или кората им. Картофите, морковите, червеното цвекло са измежду тези, които могат да се варят без почистване. Те се слагат в студена подсолена вода и се кипват. След сваряване се отстранява люспата или кората, докато са още топли.

Зеленчуците, които трябва да са почистени и подготвени за варене, са спанак, зелен фасул, грах, зеле и други. Те се пускат във вряща вода и може да се варят както с открит капак, така и захлупени.

Ако се варят едновременно различни видове зеленчуци, най-напред се слагат тези, които се варят най-бавно, а на определено време си прибавят и останалите. Затова е нужно да се знае кои зеленчуци от колко време за варене се нуждаят, за да постигнат готовност при тази термична обработка.

Време, за което се варят различните зеленчуци

Червено цвекло и време за варене

Цвеклото - най-дълго се вари този зеленчук. Необходими са му 40-50 минути, като предварително трябва да бъде обелено и почистено. Слага се във вряща вода, която не е осолена. По време на варенето водата трябва да покрива изцяло зеленчукът. Осоляването става, когато зеленчукът вече е готов за консумация.

Прясното зеле - то изисква 15-20 минути, за да стане готово, след като вече е нарязано.

Броколите - трябват му само 5-7 минути в малко количество вода, в която е сложена предварително сол. Замразените се варят 10-12 минути, след като водата вече ври.

Цветното зеле - изисква 10-15 минути, след като е разделено на розички. Ако след това ще се запържва, времето да предварително варене се намаля на 7 минути. Замразеното зеле се сварява за 15-17 минути, без предварително да се размразява.

Брюкселското зеле - достатъчни са му 5-7 минути за сваряване, ако е прясно и 10-12 минути, ако е замразено.

Морковите - те са от зеленчуците, които се варят сравнително дълго, 20-25 минути. Добре е да се обелят след варенето, за да запазят повече от полезните си съставки.

Време за варене на картофи и моркови

Спанакът - той е от бързо сваряващите се зеленчуци, само за 3 до 5 минути е готов. Замразеният стига до готовност за 3 до 7 минути след завиране на водата.

Тиквата - трябва да ври 20 минути, за да се свари в подсолена вода.

Картофите - нуждаят се от 20-25 минути, ако са цели и необелени, а ако са обелени и нарязани на парчета, са готови след 15 минути. Варят се в солена вода.

Зеленият фасул - също спада към зеленчуците, които увират бързо, за 4-5 минути, замразеният - за 5-7 минути. Соли се по време на варенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest