gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как да се отървем от мухъла по стените

Как да се отървем от мухъла по стените

ЕлиЕли
Помощник Готвач
3925130
Как да се отървем от мухъла по стените

Влагата намира начин да се намести във всеки дом, във всяка баня, кухня и хол. В резултат на наличието на тази влага се образуват петна, които най-често се превръщат в мухъл. Проблемът е, че мухълът не само намирисва, но може да пробуди някои алергични реакции у нас.

Той е един от най-големите вредители у дома, защото вреди на здравето, съсипва мебели и стени, а миризмата не се премахва така бързи и лесно. Един от най-лесните и ефикасни начини за справяне с мухъла и влагата е да не ги допускате да достигнат до дома ви.

Няма начин да се справите с петната по стените, докато комшията ви наводнява или влагата е толкова много, че поддържа стените ви винаги мокри. Стената трябва да бъде изолирана от влагата. Това най-често се постига чрез добрата вентилация или влагоабсорбаторите, които пазарът ни предлага. Ако влагата се появи зад шкаф, гардероб или леглото, най-добре е да прередите мебелите в стаята си или да отстраните шкафа, за да може да премахнете мухъла.

Доброто проветряване е в основата на всичко. Не само променя атмосферата в стаята, но помага за премахването на влагата от стените и прозорците. А по този начин помага и при справянето в борбата с мухъла.

Ако все пак вече имате мухъл по стените в стаята и плочките в банята, ето и няколко полезни съвета за премахването му.

1. Белина

Премахване на мухъл

Важно е да се внимава с нея, за да не навредите на повърхността, която искате да почистите, но най-вече, за да не навредите на здравето си. Смесете белина с вода и почистващ препарат. При избора на препарат се съобразете с това, което ще почистите - стени, плочки, мебел и т.н. Белината е полезна, не само при справянето с мухъла, но и за цялостна дезинфекция и справяне с микробите.

2. Оцет

Много от нас са свикнали да почистват хладилника си с разтвор от вода и оцет. Това е така, защото в хладилника винаги има влага и трябва да се почиства редовно, за да не се образува мухъл. Именно поради тази причина оцетът е полезен при премахване на мухъла от стените. В бутилка с помпа разтворете малко оцет с вода, напръскайте мястото, което искате да третирате, изчакайте 10-15 минути и изтъркайте с четка или парцал.

3. Сода бикарбонат

Почистване на мухъл

Смесете содата за хляб с вода, напръскайте мястото и оставете да изсъхне. След като е сухо, напръскайте пак и оставете да изсъхне напълно. Мухълът ще изчезне, но недостатък на почистването със сода е, че тя не е силна, както белината, което я прави не чак толкова ефективна.

4. Кислородна вода

Смесете кислородната вода с оцет, с пропорции 1:1. Напръскайте петното, оставете го 15-20 минути, след което изтрийте повърхността и подсушете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest