gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайната на кюфтета на скара

Тайната на кюфтета на скара

Кюфтета на скара
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
Виж ››

Всяка държава се характеризира с националната си кухня, в която се отличават някои ястия, приготвени с предпочитани продукти и традиционни готварски техники. Такива ястия са своеобразна емблема на държавата, където се приготвят.

Едно от тези ястия за българската кухня са кюфтетата. Те се приготвят по различни начини, но носят характерния вкус на любимото кулинарно изкушение.

Най-просто казано, кюфтетата представляват ястие от смляно месо, в което се добавят лук и подправки. Най-често му се придава плоска форма, но може да бъде кръгло топче. Пържи се, пече се на скара, или на фурна, готви се с различни видове сос, а може и да се панира или приготви чрез варене.

Едва ли има човек, който да не обича кюфтета на скара. Приготвена по този начин, каймата става особено ароматна, готовото ястие е сочно, вкусно и питателно. Разбира се, голямо значение имат малките тайни, които всеки кулинар използва, за да направи своите кюфтета най-пухкави и вкусни.

Кюфтета

Общото изискване за хубави кюфтета на скара е изборът на месото, правилното съотношение между свинско и телешко месо в съотношение 60:40 на килограм кайма в полза на свинското и задължителното присъствие на сланината, около 300 грама за килограм кайма. Тя е третият компонент от месо, придаващ приятната сочност на готовото ястие. Останалите компоненти са не по-малко важните подправки, които дават познатия неповторим аромат на кюфтето.

Опитите на кулинарите да направят националното ястие неповторимо са довели до някои добри попадения, които придават на кюфтето наистина приятен и сочен вкус.

Тайната на кюфтета на скара
Снимка: Албена Асенова

Едно от предложенията е по време на месенето на каймата да се добави 100-150 мл вода. Тя прави кюфтетата сочни.

Друго предложение е да се добави същото количество бира. Тя запазва кюфтето сочно и на другия ден.

Следващата кулинарна тайна на вкусните кюфтета е, че готовата за печене кайма трябва да престои една нощ в хладилника и изпечените на другия ден кюфтета ще имат перфектен вкус, защото месото ще поеме всички аромати на подправките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest