gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Червеното месо може да е опасно за здравето

Червеното месо може да е опасно за здравето

Пържола

Редовната консумация на пържено или печено червено месо, най-вече свинско и бекон, увеличават риска от рак на пикочния мехур, предупреждават учени от Cancer Center към Университета на Тексас.

"Добре известно е, че при топлинната обработка на месото при високи температури, се образуват хетероциклични амини, които причиняват рак. Ние искахме да разберем дали консумацията на месо увеличава риска от развитие на рак на пикочния мехур", казва един от авторите на изследването, професор Джи Лин.

В проучването, изследователите наблюдавали 884 пациенти с рак на пикочния мехур и 878 здрави хора. Те отговаряли на въпроси за хранителния си режим. Оказва се, че феновете на червено месо рискуват да се разболеят от рак с 1.5 пъти повече, отколкото тези, които не си падат по свинското.

Във високорисковата група попаднали тези, които често се хранят с пържоли и бекон. Но дори и пържено пиле и риба повишава риска от рак.

"Това изследване още веднъж подчертава връзката между диетата и рака. Получихме още едно доказателство, че феновете на добре изпържените червени меса са изложени на риск от рак", казва казва професор Ксифенг Ву.

И у някои хора дори рискът е дори по-висок, защото имат генетична предразположеност към развитието на този вид тумор, отчитат авторите на проучването.

Печено Месо

Преди време друго проучване установи, че пържолите по-рядко причиняват рак, ако са мариновани в бира или червено вино.

Пърженото и печеното на скара месо съдържа особено високи нива на 17 различни канцерогенни съединения, наречени хетероциклични амини (ХА). Те се образуват от въздействието на високите температури върху захарите и аминокиселините.

Марината от зехтин, лимонов сок и чесън намалява количеството на хетероцикличните амини с 90%. Червеното вино също намалява нивата на ХА в пърженото пиле. Накисване за 6 часа в марината от бира или червено вино намалява нивата на два типа ХА в пържолите с 90% в сравнение с немаринованата пържола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest