Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Ето как кухненските ви прибори се оказват генератор на бактерии

Ето как кухненските ви прибори се оказват генератор на бактерии

Как кухненските ви прибори могат да разпространяват бактерии?

Кухненските прибори като ножове и рендета могат да разпространяват бактерии между различните видове продукти, установи ново проучване.

Учени от Университета в Грузия замърсили различни видове плодове и зеленчуци с бактерии като салмонела и ешерихия коли. Те ги нарязали с нож или ги настъргали с ренде. След това използвали немитите прибори за други продукти. И установили, че и двата прибора разпространили бактериите към другите видове продукти.

Изследователите открили също, че различните видове продукти замърсявали приборите в различна степен.

При продукти като доматите имаше тенденция да е по-голямо замърсяването на ножовете, отколкото при рязането на ягоди. Нямаме конкретен отговор на въпроса защо съществуват различия между различните групи продукти. Но знаем, че след като патогенът попадне в храната, е трудно да се премахне, обясни водещият автор Мерилин Ериксон, доцент в отдел Хранителни науки и технологии.

Кухненски прибори

По-нататъшните тестове показали, че готварските четки и белачките също разпространяват бактериите между продуктите.

Ериксон казва, че много хора не знаят, че кухненските прибори могат да разпространяват бактерии.

Самото знаене, че кухненските прибори могат да доведат до кръстосано замърсяване, е важно. С тези знания потребителите са по-склонни да се уверят, че ги измиват между употребите, добави изследователката.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Хранителна микробиология (Food Microbiology).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest