Как здравословно да изпържим кюфтета?
Kako da ispržimo ćufte na zdrav način?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как здравословно да изпържим кюфтета?

Как здравословно да изпържим кюфтета?

пържене на кюфтета
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Пържените кюфтета са класика в кухните на много народи. Едва ли има някой, който да не харесва ароматните и вкусни пържени топчета, приготвени от кайма, зеленчуци или микс от съставки.

Пържените кюфтета са по-пикантни, отколкото приготвените по други начини, което ще рече по-възбуждащи за вкусовите рецептори. Хрупкавата коричка, която се получава след пърженето, е влудяващо вкусна. Зад апетитния вкус и примамливия вид се крие опасност, която вече не е тайна за никого.

При загряване на мазнината, в която кюфтето се пържи, температурата, която се достига, е около 200-270 градуса. При нея настъпват изменения, както в продуктите, така и в мазнината. Започва отделяне на свободни радикали, които попадат в тялото при консумация и пречат на естествените процеси, протичащи в организма. Възможно е да се увреди генетичният материал и клетките да мутират, предизвиквайки рак на стомаха.

Съветите винаги опират до това да се избягват или напълно да се изключат пържените кюфтета от менюто.

За любителите на пърженото лакомство обаче има и добри новини. Традиционното пържене може да се промени, така че любимото блюдо да стане здравословно. Ето няколко съвета как здравословно да изпържим кюфтетата:

Първият съвет включва мазнината, с която се извършва изпържването. Свикнали сме да ползваме слънчогледово олио, защото то няма свой аромат и не променя вкусовите и ароматни качества на продукта, който се пържи. Вашите кюфтенца си запазват любимото ухание и вкус.

здравословни пържени кюфтета

Ако заменим обаче мазнината със зехтин, ще избегнем опасностите на процеса. Зехтинът е мазнината, която не гори над 200 градуса, не съдържа холестерол, а наситените мастни киселини са в минимални количества.

Другата алтернатива е свинската мас. При контакта с каймата тя се втвърдява и така се абсорбира в минимални количества, което прави готовото кюфте по-нискокалорично.

Друг важен момент в пърженето е количеството мазнина. Кюфтенцата трябва добре да се покрият с мазнина, за да не станат мазни и слепени.

Изборът на тигана, в който ще се пържат, също не е без значение. Стоманените и железните тигани разпостраняват топлината при пържене равномерно и са подходящият избор за материал.

Температурата, която трябва да се поддържа при пърженето на кюфтетата, е 180 градуса.

Изпържените кюфтенца се поставят върху метална решетка или кухненска хартия, за да редуцира мазнината.

Хората, които имат здравословни проблеми и не бива да консумират кюфтетата пържени, също имат избор.

Това са новите иновативни уреди за пържене само с въздух. Познатите хрупкави кюфтенца не се различат по нищо от традиционно приготвените, освен по това, че процесът на готвене се осъществява само с горещ въздух. Пърженето представлява идеална циркулация на въздуха и температурата. Така никой няма да бъде лишен от любимото кулинарно изкушение.

Ако обичате кюфтенца, предлагаме да опитате следните рецепти за:

- кюфтета на фурна;

- кюфтета със сос;

- пълнени кюфтета;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest