gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Хранене при болен стомах

Хранене при болен стомах

Elena MatevaElena Mateva
Помощник Готвач
88495
Хранене при болен стомах
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Метален кухненски стелаж с колелца - голям 34см
35.00 лв.
Виж ››

Почти всеки от нас е получавал разстроен стомах от време на време. Симптомите включват гадене, лошо храносмилане, повръщане, подуване на корема, диария или запек.

Има много потенциални причини за разстроен стомах и лечението варира в зависимост от основната причина. За щастие, различни храни могат да уталожат стомаха и да ви помогнат да се почувствате по-добре по-бързо.

Ето някои от най-добрите храни за разстроен и болен стомах.

Джинджифилът може да облекчи гаденето и повръщането

Гадене и повръщане са често срещани симптоми на разстроения стомах. Джинджифилът, ароматен ядлив корен с ярко жълта плът, често се използва като естествено средство за лечение на тези два симптома.

Джинджифилът може да се консумира суров, варен, накиснат в гореща вода или като добавка и е ефективен във всички форми. Често се приема от жени, страдащи от сутрешно гадене и повръщане, които могат да възникнат по време на бременност.

Преглед на 6 проучвания, включващи над 500 бременни жени, установи, че приемането на 1 г дневно джинджифил е свързано с 5 пъти по-малко гадене и повръщане по време на бременността.

Джинджифилът също е полезен за хора, подложени на химиотерапия или операция, тъй като тези лечения могат да причинят силно гадене и повръщане. Приемането на 1 грам джинджифил дневно, преди да се подложите на химиотерапия или операция, може значително да намали тежестта на тези симптоми. Начинът, по който влияе, не е напълно изяснен, но се предполага, че джинджифилът регулира сигнализирането на нервната система в стомаха и ускорява скоростта, с която се изпразва стомахът, като по този начин намалява гаденето и повръщането.

Джинджифилът обикновено се счита за безопасен, но киселини, стомашни болки и диария могат да се появят при дози над 5 грама на ден.

Лайка може да намали повръщането и да успокои чревния дискомфорт

Хранене при болен стомах

Лайката, билково растение с малки бели цветчета, е традиционно лекарство за разстроени стомаси. Лайката може да се изсуши и свари на чай. И все пак, въпреки широкото ѝ използване само ограничен брой изследвания потвърждават нейната ефективност при храносмилателни оплаквания. Едно малко проучване установи, че добавките от лайка намаляват тежестта на повръщане след химиотерапевтично лечение.

Едно проучване на животни установи, че екстрактът от лайка облекчава диарията при мишки, като намалява чревните спазми и намалява количеството вода, отделяна в изпражненията, но са необходими повече изследвания, за да се види дали това се отнася за хората. Лайката също се използва често в билкови добавки, които облекчават стомашно разстройство, газ, подуване на корема и диария, както и колики при бебета.

Ментата може да облекчи симптомите на синдрома на раздразненото черво

За някои хора болният стомах е причинен от синдром на раздразнените черва или IBS. IBS е хронично чревно разстройство, което може да причини стомашни болки, подуване на корема, запек и диария. Въпреки че IBS може да бъде трудно за управление, проучванията показват, че ментата може да помогне за намаляване на тези неприятни симптоми. Приемането на капсули от масло от мента дневно в продължение на най-малко две седмици може значително да намали болката в стомаха, газовете и диарията при възрастни с IBS.

Изследователите смятат, че маслото от мента работи чрез отпускане на мускулите в храносмилателния тракт, намалявайки тежестта на чревните спазми, които могат да причинят болка и диария.

Ментата е безопасна за повечето хора, но се препоръчва повишено внимание при пациенти с тежък рефлукс, хиатални хернии, камъни в бъбреците или чернодробни и жлъчни заболявания, тъй като това може да влоши тези състояния.

Лененото семе помага при запек и болка в стомаха

Хранене при болен стомах

Лененото семе е малко влакнесто семе, което може да помогне за регулирането на движенията на червата и за облекчаване на запек и коремна болка. Хроничният запек се определя като по-малко от три движения на червата на седмица и често се свързва с коремна болка и дискомфорт. Доказано е, че лененото семе, консумирано или като смляно ленено брашно или ленено масло, облекчава неприятните симптоми на запек.

Друго проучване установи, че тези, които ядат кифли от ленено семе всеки ден, имат 30% повече движения на червата всяка седмица, отколкото са правили, когато не са консумирали ленените кифли.

Папаята може да подобри храносмилането и да бъде ефективна за язви и паразити

Папаята е сладък тропически плод с оранжево оцветяване, който понякога се използва като естествено средство за стомашно разстройство. Папаята съдържа папаин - мощен ензим, който разгражда протеините в храната, която ядете, което я прави по-лесна за усвояване и абсорбиране. Някои хора не произвеждат достатъчно естествени ензими, за да усвоят храната напълно, така че консумирането на допълнителни ензими като папаин може да помогне за облекчаване на техните симптоми на стомашно разстройство.

Няма много проучвания за ползите от папаин, но едно проучване установи, че редовното приемане на папая концентрат намалява запек и подуване при възрастни. Папаята се използва и в някои западноафрикански страни като традиционно лекарство за стомашни язви. Ограничен брой изследвания върху животни подкрепят тези твърдения, но са необходими повече човешки изследвания.

И накрая, семена от папая се вземат и през устата, за да се елиминират чревните паразити, които могат да живеят в червата и да причинят тежък абдоминален дискомфорт.

Зелени банани

Хранене при болен стомах

Разстроен стомах, причинен от инфекция или хранително отравяне, често е придружен от диария. Проучване установи, че добавянето на сготвени зелени банани е почти четири пъти по-ефективно при елиминирането на диария, отколкото само на оризова основа. Мощните анти-диария-ефекти на зелените банани се дължат на специален вид влакна, които съдържат известен като резистентно нишесте. Устойчивото нишесте не може да се усвоява от хората, така че продължава през храносмилателния тракт чак до дебелото черво, крайната част на червата. В дебелото черво, бавно ферментират от бактериите в червата, за да произвеждат късоверижни мастни киселини, които стимулират червата да абсорбират повече вода и да втвърдят изпражненията. Освен това, тъй като резистентните нишестета се превръщат в захари, когато бананите узряват, не е известно дали зрелите банани съдържат достатъчно устойчиво нишесте, за да имат същите ефекти.

Пектинови добавки могат да предотвратят диария и дисбиоза

Хранене при болен стомах

Когато стомашната болест или болестта, причинена от храната, причинява диария, пектиновите добавки могат да помогнат за ускоряване на възстановяването. Пектинът е вид растително влакно, намиращо се в големи количества в ябълки и цитрусови плодове. Често е изолиран от тези плодове и се продава като хранителен продукт или добавка. Пектинът не се усвоява от хората, така че остава в чревния тракт, където е много ефективен. Всъщност, едно проучване установи, че 82% от болните деца, приемащи дневни пектинови добавки, се възстановяват от диарията си в рамките на 4 дни, в сравнение с едва 23% от децата, които не приемат пектинови добавки.

Пектинът също облекчава стомашно разстройство, като насърчава растежа на добри бактерии в храносмилателния тракт. Понякога хората развиват неприятни симптоми на газове, подуване на корема или болки в корема, дължащи се на дисбаланс на бактериите в техните черва.

Това може да се случи по различни причини, но е особено често след инфекции на червата, след прием на антибиотици или по време на периоди на силен стрес.

Пектиновите добавки могат да помогнат за ребалансиране на червата и за намаляване на тези симптоми чрез увеличаване на растежа на добри бактерии и намаляване на растежа на вредните.

Докато пектиновите добавки са ефективни за облекчаване на диарията и за насърчаване на здравословен баланс на чревните бактерии, не е известно дали естествените храни, богати на пектин, имат същите ползи. Необходими са повече изследвания.

Храни, богати на пробиотици, могат да регулират движението на червата

Хранене при болен стомах

Понякога разстроен стомах може да бъде причинен от дисбиоза, дисбаланс в вида или броя на бактериите в червата. Яденето на храни с пробиотици, които са добри за стомаха, могат да помогнат за коригирането на този дисбаланс и да намалят симптомите на газ, подуване на корема или нередовни черва.

Пробиотик-съдържащи храни при болен стомах включват:

- Кисело мляко - няколко проучвания показват, че яденето на кисело мляко, съдържащо живи, активни бактериални култури, може да облекчи както запек, така и диария;

- Мътеница;

- Кефир - пиенето на 2 чаши (500 мл) кефир на ден за един месец може да помогне на хората с хроничен запек да имат по-редовни движения на червата;

Леките въглехидрати могат да бъдат по-лесно поносими

Леките въглехидрати като ориз, овесена каша, бисквити и препечен хляб често се препоръчват за хора, страдащи от болен стомах. Много хора съобщават, че тези храни са по-лесни за задържане, когато не се чувствате добре. Докато леките въглехидрати могат да бъдат по-вкусни по време на заболяване, важно е да разширите отново диетата си възможно най-скоро. Прекаленото ограничаване на диетата ви може да ви предпази от получаване на достатъчно витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае, за да се излекува.

Варени картофи

Хранене при болен стомах

Картофите ще ви помогнат да абсорбирате течности, за да ви предпазят от дехидратация, и в същото време ще помогнат за втвърдяването на изпражненията ви поради високото съдържание на нишесте и ниско съдържание на фибри. Само не забравяйте първо да обелите кожата, тъй като тя може да раздразни стомаха ви.

Естествено фъстъчено масло

Когато коремът ви не се чувства толкова добре, често не искате да ядете много. Но е важно все още да давате на тялото ви витамините и минералите, от които се нуждаете. Фъстъченото масло ще ви осигури и витамин В6 и магнезий. Известно е, че фъстъченото масло успокоява стомаха ви, а Медицинският център на Университета в Питсбърг дори го препоръчва на пациенти с гастроезофагеален рефлукс, който може да причини киселини и стомашно разстройство.

Кефир

Хранене при болен стомах
Снимка: Sevdalina Irikova

Според Кливландската клиника повечето млечни продукти са забранени, когато имате диария, с изключение на кефир. Кефирът е ферментирала млечна напитка, която съдържа пробиотици, които могат да възстановят полезните бактерии, които тялото е изгубило при болестта, пише уебсайтът на Кливландската клиника. Просто се уверете, че киселото мляко или кефирът са с ниско съдържание на захар, съветва уебсайтът; по-високите нива на захар могат да доведат до влошаване на симптомите на диария и допълнително да намалят загубите на вода и електролити.

Овес

Добавянето на цели зърна може да успокои заболяванията на корема и да предотврати евентуални проблеми с червата.

Какво не трябва да ядете при болен стомах

• Мляко, сирене или сладолед

Мляко, сирене и сладолед са трудни за храносмилането ви, тъй като са с високо съдържание на мазнини. По този начин те трябва да се избягват по време на стомашни болки. Обикновеното нискомаслено кисело мляко може да бъде добро за здравето на стомаха. Киселото мляко е богато на пробиотици, т.е. живи бактерии и дрожди, които помагат да се поддържа доброто здраве на червата. Малко кисело мляко по време на стомашно разстройство може да помогне за облекчаване на болестта.

• Пържени храни

Храните, които са пържени, са богати на масла и мазнини и обикновено са по-трудни за храносмилането на стомаха. По време на стомашна болка, пазете се от такива пържени храни, за да облекчите симптомите си.

• Сурови плодове и зеленчуци

Докато суровите плодове и зеленчуци са чудесни за здравето, когато се консумират на разстроен стомах, те могат да влошат положението. Това е така, защото те са храни с високо съдържание на фибри. Препоръчително е да се пазите от тях временно, докато стомашното разстройство премине.

• Кофеинът или алкохолът

Кофеинът и алкохолът могат да повишат нивата на киселинността на стомаха, което води до гадене. Кофеинът може също да влоши симптомите на диария. Пазете се от кофеин и алкохол, за да избегнете влошаване на симптомите.

• Цитрусови плодове и храни с висока киселинност

Високо киселинни храни като цитрусови плодове и домати вероятно ще предизвикат киселинен рефлукс. Това може да влоши вече съществуващите симптоми, като допълнително предизвиква киселини и гадене. Лайм, грозде, ананаси, преработени храни и захар са примери за храни с висока киселинност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest