gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Какво да ядем при стомашни болки?

Какво да ядем при стомашни болки?

ХрисиХриси
Новак
14844
болки в стомаха
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.
Виж ››

Стомашните болки са нещо изключително неприятно. Те могат да повлияят върху активността, настроението, енергията и най-вече върху здравословното ви състояние. Да не споменаваме и ужасните лекарства, които трябва да приемате, за да облекчите създалия се дискомфорт.

Добрата новина е, че има някои храни, които могат да помогнат срещу стомашните болки.

1. Кисело мляко – продукт, отличаващ се със съдържанието си на живи бактерии, които подпомагат стомашната дейност и облекчават дискомфорта. Киселото мляко стимулира процеса на храносмилане.

чаят облекчава болките в стомаха

2. Зелен и билков чай – благодарение на техните антиоксиданти, ензими и други вещества, съдейства за облекчаване болките в стомаха. Билковият чай е препоръчителен за хора, които страдат от гастроезофагиален рефлукс.

3. Ябълкова каша – ако ябълката се консумират в суров вариант и цяла, тя би могла да подразни стомаха, но ако си приготвите каша, тя би подействала облекчаващо. Действието се дължи на съдържанието на пектин, който защитава лигавица от продукти, които биха могли да й навредят.

4. Джинджифил – може да погледнете скептично, защото това е храна с лютив вкус, а те обикновено дразнят стомаха. Джинджифилът, обаче, е изключително полезен при гадене и повръщане. Може да не го консумирате директно, а като добавка към други храни или напитки. Ако го нарежете на ситно, може да го прибавите към различни ястия и салати.

джинджифилът облекчава стомаха

5. Бял ориз – благодарение на високото си съдържание на нишесте, оризът е храна, която успокоява лигавицата на стомаха и ограничава вредното въздействие от останалите продукти. Той улеснява преработването на храната в стомаха.

6. Папая – нейният състав също е подходящ за стомаха. Намалява болките и дискомфорта, благодарение на ензимите и антиоксидантите, които съдържа.

7. Банани – те са меки, не съдържат вещества, които дразнят стомаха и се препоръчват за неговото облекчаване. Бананът помага при язви, спазми, гастрит и други подобни проблеми.

В случай че не успеете да се отървете от болката или цялостния стомашен дискомфорт, незабавно потърсете мнението не лекар, за да предотвратите евентуален по-сериозен проблем!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest