gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какви витамини се пият преди забременяване

Какви витамини се пият преди забременяване

Витамини преди забременяване
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Витамините и минералите са микроелементи със съществено значение за функционирането на човешкото тяло. Те се съдържат естествено в храната, която ядем, но могат да се приемат и под формата на хранителни добавки.

Здравословната диета е най-добрият начин да се гарантира, че си набавяте хранителните вещества, от които се нуждаете. Препоръчително е жените, които планират бременност, да вмъкнат в диетата си с есенциалните фолиева киселина и йод.

Опитвате се да забременеете? В тази статия сме ви подготвили няколко микроелементи, с които да обогатите диетата си. Те ще намалят риска от вродени дефекти на плода. Някои от тях могат да помогнат и за подобряване на плодовитостта. Ето какви витамини се пият преди забременяване!

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е много важна за бъдещите майки
Снимка: 1

Фолиевата киселина е витамин от група В, който подпомага правилното развитие на мозъка и гръбначния мозък на бебето, още в най-ранните етапи от развитието на зародиша.

Трудно е жените да си набавят необходимото количество фолиева киселина само чрез храната. Затова е препоръчител те да приемат най-малко400 mcg фолиева киселина всеки ден, като се започне най-малко един месец преди зачеването и се продължи през първите няколко месеца от бременността.

Някои проучвания сочат, че добавките с фолиева киселина могат да подобрят репродуктивните функции при някои хора. Затова и е толкова важен витамин за бременни.

Йод

Йодът също е много важен за развитието на бебето. Жените, които планират бременност, трябва да включат към диетата си 150 mcg йод всеки ден. Той ще подпомогне развитието на мозъка и нервна система на бебето.

Витамин D

Витамин D може да се приема преди забременяване
Снимка: 1

Хранителите добавки с витамин D могат да подобрят плодовитостта както при жените, така и мъжете, страдащи от недостиг на витамин D. По време на бременността, витамин D участва в предаването на калций към растящото бебе.

Цинк

Цинкът и селенът могат да намалят вредното въздействие на свободните радикали. Това са отпадъчни продукти от различните химични реакции в клетките на тялото. Високите нива на свободни радикали могат да причинят здравословни проблеми. Според проучванията цинкът и селенът могат да намалят увреждането на спермата, причинено от свободните радикали и да подобрят нейното качество.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest