gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»10 прости начина неусетно да ядете по-малко

10 прости начина неусетно да ядете по-малко

10 прости начина неусетно да ядете по-малко
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Това, което хапвате, е съществено за кондицията ви, но дори здравословната храна може да ви попречи за намаляване на теглото, ако ядете твърде много.

Не се препоръчва екстремно ограничаване на калориите. Има трикове, които може да се използват, за да намалите количеството на храната, без да чувствате лишение и дори без да усетите.

Мозъкът лесно може да бъде заблуден. Също е по-податлив към външни сигнали като празната чиния, отколкото към вътрешни сигнали като пълния стомах. Това влияние може да наклони везните във ваша полза.

В книга: Ментално хранене: Защо ядем повече, отколкото си мислим авторът насърчава да се използва дневна 100-200 калорийна буферна зона, където мозъкът не усеща разлика колко сте яли.

Обикновено ние ядем повече, отколкото трябва. Бихме могли да използваме едни и същи принципи, за да въздействаме на поведението си и несъзнателно да ядем по-малко. С времето тази разлика в калориите ще ни помогне да отслабнем. Това става бавно, но трайно и най-хубавото е, че е безболезнено.

Ето и 10 успешни начина да ядете по-малко, без да усетите:

1. Използвайте по-малки чинии

Пълната чиния изпраща сигнал, че имате пълноценно хранене, а частично пълната чиния намеква за оскъдно хранене, независимо от реалното количество храна. Използването на по-малки чинии и запълването им с храна е доказан начин да се яде по-малко, без да усетите.

2. Сервирайте си с 20% по-малко количество храна

Може да ядете 80% от храната, която обичайно бихте яли, и няма да усетите, ако някой не ви каже. Същото важи и ако ядете с 20% повече храна, в случай че консумирате зеленчуци.

3. Използвайте по-високи чаши

10 прости начина неусетно да ядете по-малко

Височината прави нещата да изглеждат по-големи от ширината дори когато обемите са еднакви. Вертикалната линия изглежда по-дълга от хоризонталната линия. Можете да намалите калориите, като избирате по-високи чаши, отколкото широки.

4. Яжте протеин за закуска

Доказано е, че закуски с високо съдържание на протеини потискат апетита и намаляват последващото хранене през целия ден. Прескочете вафлите и се ориентирайте към омлетите.

5. Яжте три пъти дневно

Сигурно си мислите, че честото хранене е по-полезно от това да се яде три пъти през целия ден. Данните обаче говорят друго. Въпреки че пропускането на хранене може да затрудни контрола на апетита ви, не е доказана ползата от честото хранене върху апетита. Хранете се, когато се предполага, че трябва.

6. Махнете тестени закуски и сладкиши от дома си

10 прости начина неусетно да ядете по-малко

Проучване доказва, че хората ядат много повече, когато храната е видима, отколкото ако е по-трудно достъпна. Допълнителното усилие ви кара да поставите под въпрос стойността на действията си и да се откажете от решение, за което по-късно може да съжалявате. За да избегнете допълнителната закуска, махнете я от погледа си или дори от дома си. Дръжте полезните храни на видно и лесно достъпно място.

7. Дъвчете внимателно

Повечето хора не дъвчат. Колкото по-малко дъвчете, преди да преглътнете, толкова шансовете да ядете значително повече се увеличават, отколкото при силно дъвчещите хора. Дъвчете всяка хапка (преброяването на дъвкането ще помогне за развитие на този навик).

8. Не яжте от опаковката

Стомахът ви не може да брои. Когато не можете да видите колко ядете, вие изгубвате следите и консумирате двойно или дори тройно количество храна, на това, което бихте изяли, ако сте отделили време да си сложите подходяща порция. Използвайте чиния, купа или салфетка. Уверете се, че получавате добра визуализация на всичко, което ще ядете, преди да вземете първата си хапка.

9. Не яжте пред телевизора

10 прости начина неусетно да ядете по-малко

За голяма част от нас разсеяното хранене е равно на преяждане. Краят на предаване или филм е реплика, която означава подсъзнателно, че вечерята е приключила. Няма причина да не отделим 20 мин, за да седнем и да се нахраним правилно, след което да се насладим на предаване по телевизията.

10. Не обръщайте внимание на модерните уж здравословни храни

Не трябва ли здравословната храна да е по-полезната за настина? На теория да. Но говорим за наистина здравословната храна - зеленчуци, плодове и други непреработени храни. Те рядко имат етикети. Вместо това храни със здравни претенции обикновено се преработват като по-добри алтернативи.

Изследвания от лабораторията на Wansink показват, че хората драстично подценяват калориите върху опаковката на биохраните. Хората също са склонни да ядат повече храна в резултат на тази грешка. Той посочва този ефект като "ореол за здраве". За истинско здраве се придържайте към скромни храни без излишни етикети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest