gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Диетично комбиниране на ориз с други храни

Диетично комбиниране на ориз с други храни

ориз със зеленчуци
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
Виж ››

Правилното комбиниране на храните има голямо значение за здравословното състояние на всеки човек. Ние сме това, което ядем, гласи добре позната максима. Тя е вярна напълно и ако днес безразборното смесване на всякакви ястия отминава без последствия, по-късно всеки ще усети сериозността на проблема.

Ще разгледаме комбинирането на един от скорбялните въглехидрати - ориза, с други продукти.

За правилното съчетаване на храни със съдържание на скорбялни въглехидрати трябва да имаме някои базови знания. Всички пълнозърнести храни се абсорбират леко и са добър тандем с другите храни, докато тези с рафинирана скорбяла, като белия ориз, не търпят съчетание с животинските белтъчини от рода на месото, яйцата и сиренето.

Пример за неприемливо свързване в едно ястие е зърнената каша в пакети, която се предлага в магазините. Често тя се поръсва щедро с рафинирана захар и се залива с пастьоризирано прясно мляко. Детският стомах страда най-често от такава невъзможна за смилане закуска.

Процесът на храносмилане на тези въглехидрати започва още в устната кухина с отделяне със слюнката на един ензим, алфа-амилазата. Течностите и соковете разреждат ензима и в крайна сметка в стомаха настъпва ферментация. Затова всякакви газирани и други напитки, особено с високо съдържание на захар, не са препоръчителни.

диетично комбиниране на ориз със зеленчуци

Плодовете са неподходящи за десерт, непосредствено след консумация на ориз. Те почти не изискват процес на смилане и затова всякакви други храни им пречат. Плодът няма да се усвои, ако е консумиран заедно с ориз.

Зеленчуците са идеалният партньор на ориза във всяко ястие. Те помагат при храносмилането като осигуряват минералите и ензимите, от които процесът се нуждае.

Добра новина за тези, които обичат неочакваните комбинации на храни, е правилото на седемдесет и петте процента. То гласи, че за да се опази храносмилателната система, без да се отнема удоволствието от храненето, правилата трябва да се спазват на 75 процента. Другите 25 процента остават за грешни избори и задоволяване на естествената нужда от удоволствие от храната. Да бъде така съчетана, както я харесваме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest