gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Диетично комбиниране на картофите с други храни

Диетично комбиниране на картофите с други храни

Диетично комбиниране на картофите с други храни
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.
Виж ››

Картофите са основна храна на трапезата ни днес. Те са от едно семейство с патладжаните, доматите, чушките, тютюна, татула, петуниите. От ХVІ век започва тяхното пренасяне от платата на Андите към Европа, докато заемат трайното си място в нашето меню.

Всеки един представител на семейство картофови съдържа концентрация на алкалоиди, затова като хранителен продукт не са подходящи за хора с артрит и всякакви ставни заболявания, както и с дисбаланси в нервната система. При здравите хора тази ценна храна може спокойно да заеме мястото си на трапезата, стига да се съчетае правилно с останалите продукти.

Картофът е представител на въглехидратните храни. Знаем, че за разграждането им се изисква алкален храносмилателен сок. Това означава, че картофи не трябва да се смесват с храни, които изискват киселинен храносмилателен сок, а такива са белтъчините. Към тях се включват яйца, месо, сирена, млечни продукти и риба.

За съжаление западната диета, към която се придържаме и ние, е построена на точно такива принципи на свързване на храните. Класика са блюда с месо и картофи или риба с картофи. Пържените картофки със сирене, любими на всички, също се оказват неподходящо ястие. Подобен тандем изобщо не е добър за храносмилането, защото със сигурност предизвиква ферментация в стомаха.

Кои са добрите възможности сред останалите храни за съчетание с картофите?

Най-напред това са тези, които са от едно семейство с тях. Както и всички други, които принадлежат към въглехидратните храни. Важно е да се знае, че този тип храни могат да се комбинират помежду си, за разлика от белтъчините, за които правилото не важи. Затова хлябът, тестените изделия, оризът и зърнените култури, съчетани с картофи, не са лоша идея за едно ястие.

Диетично комбиниране на картофи

Все пак най-добрият приятел на картофите в една блюдо са зеленчуците. Те помагат на храносмилането, като дават важни ензими и минерали на организма.

Правило, което трябва да се запомни, е, че картофите са основен хранителен продукт, а зеленчуковата салата - вторична храна, тъй като плодовете и зеленчуците са двете групи храни, които не спадат към основните.

Съотношението в количеството трябва да бъде 30 процента за основен продукт и 70 процента за вторичен.

Плодовете не се ядат заедно с картофи, което правило важни и за всякакви други храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest